Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Ny forskningsantologi: Industriland - tolv forskare om när Sverige blev modernt

Måndag 14 april släpper Arbetets museum tillsammans med Premiss förlag antologin Industriland - tolv forskare om när Sverige blev modernt. Antologin är en fristående fördjupning av de teman som tas upp i utställningen Industriland – när Sverige blev modernt som just nu visas på Arbetets museum i Norrköping. Måndagen den 14 april är årsdagen för invigningen av utställningen och vad passar väl bättre än att släppa antologin det datumet. Tolv forskare har bidragit med var sitt kapitel som på olika sätt tar upp den period som blivit sinnebilden för tillväxten, välfärdssamhället och den svenska modellen. Det är en motsägelsefull tid som skildras med å ena sidan demokrati, samarbete och stora materiella framsteg och å andra sidan den stora skalan, skarpa gränser mellan människor och uteslutning av dem som inte höll måttet. Texterna pendlar mellan mycket personligt tecknade livsöden till mer generella beskrivningar av epoken. Vi firar utgivandet av antologin med ett miniseminarium på Arbetets museum där tre av författarna presenterar sina bidrag i boken, se program för dagen nedan. PROGRAM måndag 14 april 13.00 Välkomstdrink och mingel 13.15 Museidirektör Anders Lindh och förlagschef Ulla Kindenberg på Premiss förlag hälsar välkommen 13.25 Jan af Geijerstam, antologins redaktör inleder om Den högindustriella epoken 13.50 Tora Friberg, professor Linköpings universitet, talar om Vägen till pensionen 14.15 Paus med fika i Industrilandsutställningen 15.00 Maths Isacson, professor Uppsala universitet och KTH, talar om Arbetets skiftande villkor 15.25 Kort paus 15.30-16.00 Panelsamtal med författarna. Samtalsledare är museets forskningschef Sofia Seifarth. Media är välkommen att medverka under seminariet. Det kommer även att finnas tillfälle att få ett recensionsexemplar av boken. Vänligen anmäl medverkan till Felicia Eriksson, kontaktuppgifter nedan. En innehållsförteckning med en kort beskrivning av varje kapitel finns på www.arbetetsmuseum.se under Presstjänst. YTTERLIGARE INFO: informationschef Felicia Eriksson, 011-23 17 09, 0708-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping