Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Ny forskningschef på Arbetets museum

Den 3 september tillträder Sofia Seifarth som ny forskningschef på Arbetets museum i Norrköping. Hon efterträder Ann Kristin Carlström som blir ny chef för Skoklosters slott. Sofia Seifarth är fil dr i Tema Kultur och samhälle vid Linköpings universitet. Hon disputerade i mars 2007 på avhandlingen Råd i radion: Modernisering, allmänhet och expertis 1939-1968. Efter disputationen har Sofia Seifarth arbetat som lärare vid Institutionen för studier av samhällsutveckling och kultur (ISAK) vid Linköpings universitet samt varit organisatör vid Advanced Cultural Studies Institute of Sweden (ACSIS). ACSIS är ett nationellt centrum för samordning av nationella och internationella kulturstudier. Institutet arrangerar bland annat seminarier, forskarkurser och gästforskarutbyten. Sofia Seifarth har ett stort intresse för människors berättelser, ideal, föreställningar och vardagsliv. I rollen som forskningschef på Arbetets museum kommer Sofia Seifarth att bland annat ansvara för museets minnesinsamlingar och dokumentationer av människors yrkesliv. Under hösten ska en konferens kring ett demokratiskt arbetsliv hållas i november. Museets projekt Arbetslivet – dödskul eller livsfarligt, som startade 2004 och vars turné avslutades i januari i år, ska avslutas med ett seminarium och en skrift. Sofia Seifarth finns tillgänglig för intervjuer under veckan. Hon nås på mobil 0709-13 58 28 eller på hemtelefon 011-10 25 44. PRESSBILD: finns att ladda hem på www.arbetetsmuseum.se under Presstjänst. Ingen kod behövs. FÖR MER INFORMATION: Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, 0708-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping