Gå direkt till innehåll
De gamla och nya bilderna sammanförs med anteckningar och tillsammans bildas en lek med tid och bild; ett före och efter, filtrerat genom slump, associationer, föreställningar och fantasier.
De gamla och nya bilderna sammanförs med anteckningar och tillsammans bildas en lek med tid och bild; ett före och efter, filtrerat genom slump, associationer, föreställningar och fantasier.

Pressmeddelande -

Ny fotoutställning om en resa i farmors fotspår

”I väntan på vad som komma skall” är en fotoutställning av fotografen Helga Härenstam. Utställningen är inspirerad av ett gammalt fotoalbum bestående av Helgas farmors barndomsbilder från Mnene missionsstation i Zimbabwe. Utställningen handlar om fotografi, familj, makt, religion, och kolonialism och behandlar relationen mellan förfädernas arbete som svenska missionärer 1920 och Helgas arbete som fotograf 2018. Utställningen visas på Arbetets museum under perioden 24 februari-13 maj 2018.

Utställningen ”I väntan på vad som komma skall” tar sin början i Helga Härenstams farmors fotoalbum, ett album som Helga får ärva när farmodern går bort. Genom albumet får Helga ta del av berättelser, från missionärsstationen i Zimbabwe, dåvarande brittiska kolonin Rhodesia, där farmodern tillbringade sin barndom.

Fotoalbumet är inte komplett. Bilder saknas. 50 tomma gluggar, och på flera av de fotografier som finns kvar är motiven bortblekta.

Helga beslutar sig för att göra en resa i sin farmors fotspår, tillbaka till Mnene missionärsstation. För att, på något vis, avsluta albumet.

Projektet ”I väntan på vad som komma skall” är uppbyggt kring bildkombinationer, där bilderna från farmoderns gamla album möter Helgas egna bilder, från den resa hon gjorde till samma plats nästan hundra år senare. De gamla och nya bilderna sammanförs med anteckningar och tillsammans bildas en lek med tid och bild; ett före och efter, filtrerat genom slump, associationer, föreställningar och fantasier.

-Titeln ”I väntan på vad som komma skall” är lånad från en av de få anteckningar i albumet som fortfarande går att läsa. Jag reste till Mnene för att avsluta albumet genom att fotografera och låta mina bilder fylla i de 50 luckor som fattades. Jag föreställer mig, som en tankelek, att min resa, och mina bilder är det som meningen syftar på, det som ”komma skall”, Resan var en undersökning, en utmaning och ett experiment. Mnene är fortfarande en missionsstation. De blekta vyerna och missionärernas villor fanns kvar, precis som i albumet, berättar Helga Härenstam.

Utställningen är interaktiv. Som en bok i utställningsform, där du som besökare själv öppnar uppslagen/ramarna och tar del av berättelserna.

”I väntan på vad som komma skall” visas på Arbetets museum under perioden 24 februari-13 maj 2018. I samband med att utställningen öppnas släpps även Helga Härenstams bok med samma titel som utställningen. Boken finns till försäljning i Arbetets museums butik.

PRESSINBJUDAN

Media inbjuds till en förhandstitt på utställningen torsdagen den 22 februari 2018, kl 10.00.
Helga Härenstam medverkar.

KONTAKTINFORMATION

Helga Härenstam, 073 6810675, helga_harenstam@hotmail.com.

-----

OM FOTOGRAFEN

Helga Härenstam, född 1980, är konstnär och fotograf från Värmland, verksam i Göteborg. Hennes arbetssätt som konstnär innefattar att leta efter och skapa samband, mening och berättelser, utifrån händelser, människor och föremål som hon stöter på i sin vardag. Projekten mynnar ut i fotografier och texter, och ibland även i installationer och sociala experiment. Med öga för detaljer berättar hon lekfulla, humoristiska, associativa och ibland mörka historier om livet och slumpen.

Helga Härenstam tog masterexamen i fotografi vid Valand 2008. Hon har publicerat 5 böcker och ställt ut både i Sverige och internationellt. De senaste åren kan nämnas separatutställningar på Centrum för fotografi, Kulturhuset och Jönköpings läns museum och grupputställningar i bland annat, Korea, Frankrike och Finland. Hon ingår i flera samlingar, bland annat hos Hasselblad foundation och Göteborgs konstmuseum. Helga har tilldelats ett flertal priser och stipendium, nu senast Arbetets museums dokumentärfotopris och Hasselbladstiftelsens fotoboksstipendium. Hon undervisar även i fotografi/konst på Hdk och Valand, vid Göteborgs universitet.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping