Gå direkt till innehåll
Ny fotoutställning om EU-migranter

Pressmeddelande -

Ny fotoutställning om EU-migranter

Lördag den 13 juni öppnar fotoutställningen "Sverige-Rumänien tur och retur" på Arbetets museum. I utställningen visas Roger Turessons fotografier av EU-migranter, ett 40 tal bilder som visas för första gången på detta sätt i en sammanhållen utställning. Vi får bland annat möta Claudia Sbircea som kämpar för att försörja sin sjuka dotter. Ett möte som börjar i en tunnelbaneuppgång i Stockholm och fortsätter till hembyn i Rumänien.

- När vi första gången träffade Claudia Sbircea satt hon ihopkurad och tiggde i Mariatorgets tunnelbaneuppgång. Hon ville inte berätta hur länge hon varit i Sverige eller ge oss någon annan information. På marken hade hon ett fotografi av sin sjuka dotter Vandana. Många förbipasserande trodde att bilden var falsk och vissa kallade henne och hennes man ”maffia”.

Det berättar den prisbelönade fotografen Roger Turesson, som tillsammans med reportern Josefine Hökerberg följde Claudia och hennes grannar i två månader. Med tiden vann de deras förtroende och Josefine och Roger fick även besöka dem när de återvänt till hembyn i Rumänien. Där träffade de Claudias sjuka dotter Vandana, men de fick också ta del av den ofattbara fattigdom och det utanförskap som drev byborna till att tigga i Sverige. Det resulterade i en uppmärksammad reportageserie i Dagens Nyheter som belönades med Stora Journalistpriset 2013.

Ryktet om de givmilda svenskarna spriddes mellan byarna och allt fler åkte till Sverige. Roger fortsatte dokumentationen av EU-migranternas liv både i de provisoriska husvagnslägren i stadens utkanter och i centrala Stockholm där många sov framför affärernas skyltfönster.

Under våren 2015 återvände Roger till Rumänien för att följa ett projekt som väcker hopp om en bättre framtid. En hjälpinsats som är utformad för att ge effekt långsiktigt och inte bara för dagen. Kanske en början till det som många drömmer om. Att resa sig ur tiggeriet och kunna leva hemma med sina barn.

Fotoutställningen Sverige-Rumänien, tur&retur visas på Arbetets museum den 13 juni-11 oktober 2015.

---

PRESSINBJUDAN

Media inbjuds till en förhandsvisning av utställningen på torsdag den 11 juni, klockan 10.00. Vid pressvisningen medverkar Roger Turesson. 

Högupplösta pressbilder finns på www.arbetetsmuseum.se.

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping