Gå direkt till innehåll
Foto: Anders Hansson
Foto: Anders Hansson

Pressmeddelande -

NY UTSTÄLLNING: "FLYKT"

Den 25 januari öppnar fotoutställningen Flykt på Arbetets museum.

65 miljoner människor befinner sig på flykt i världen idag. Bara i Syrien har över 11 miljoner människor tvingats fly sina hem, de flesta inom landet, ett par miljoner till grannländerna. Några hundratusen har lyckats ta sig längre bort till länder som Sverige. Det är människor som har förlorat allt de äger, ofta även familjemedlemmar och vänner. Människor som har slitits upp från allt de känner till, från allt som är bekant. Som har tvingats börja om på nytt. En del i väntan på att kunna återvända, andra för gott.

Anders Hansson är frilansande bildjournalist med Malmö som bas men med omvärlden som inriktning. Anders arbetar för många av Skandinaviens ledande tidningar, och i huvudsak för Dagens Nyheter. I mars 2016 utsågs han till ”Årets Fotograf” i Sverige, bland annat för bevakningen av flyktingströmmarna till Europa och i Sverige. Sedan 2003 har Anders dokumenterat flykt och migration runt om i världen, ett arbete som 2014 resulterade i boken Flykt utgiven i samarbete med Svenska Röda Korset.

– När människorna når Europas murar och knackar på dörren till våra länder blir det allt viktigare att förstå varifrån och varför människorna kommer.

– Jag vill på detta sätt bidra till en human flyktingpolitik i Sverige och Europa och minska grogrunden för främlingsfientlighet och rasism, säger Anders Hansson.

Utställningen är producerad av Anders Hansson i samarbete med Svenska Röda Korset.

PRESSVISNING : onsdag 25 januari kl 11.00

Fotograf Anders Hansson medverkar.

FÖR MER INFORMATION:

Helena Karlsson, Kommunikationschef, Arbetets museum, 011-23 17 09, 0708-23 217 09, helena.karlsson@arbetetsmuseum.se

Annelie Egelin Tärning, Intendent, Arbetets museum, 011-23 17 06, 0733-265259, annelie.egelin@arbetetsmuseum.se

Pressbilder finns på www.arbetetsmuseum.se 

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping