Gå direkt till innehåll
Foto: Atelier de l’Imagier
Foto: Atelier de l’Imagier

Pressmeddelande -

NY UTSTÄLLNING OM VALLONER PÅ ARBETETS MUSEUM

Den 17 december öppnar vi utställningen ”Valloner – arvet till svenska stålindustri”. Genom dokumentära foton från såväl Sverige som Vallonien, filmat material och även några föremål, skildras Vallonernas betydelse för framväxten av den svenska stålindustrin.

Under den industriella revolutionen och fram till 1908 var Vallonien världens näst största ekonomiska region. Kända för sin tekniska kunskap att hantera järnet var vallonska företag väl etablerade runt om i världen. Deras särskilda färdigheter efterfrågades redan under sextonhundratalet och det var då som vallonska smeder också kom till Sverige.

Den höga kvaliteten på den svenska järnmalmen, i kombination med den kompetens de vallonska smederna hade med sig skapade en stor framgång för den svenska metallindustrin. Men den vallonska invandringen tog också med sig nya fenomen såsom semester, sjukfrånvaro för arbetarna, religionsfrihet och utbildning för barnen, något som kan ha påverkat grunden för demokratin i Sverige.

Numera har nästan en miljon svenskar någon form av ursprung till Vallonien. Något som också lyfts fram i Sverige, men som är föga känt i Belgien. Samtidigt är den fortsatta framgången med den vallonska metallindustrin i Belgien mindre känd i Sverige.

Vi vill genom en konstnärlig, lekfull och utbildningsmässig utställning berätta om vår gemensamma industrihistoria, dess upptäckt och framsteg. Den integreras i samtiden utifrån ett historiskt material av digitaliserade arkiv, porträtt och industriella fotografier från Sverige och Vallonien.

Utställningen belyser vår gemensamma historia och ansluter till våra respektive kulturarv. Den ger oss möjlighet att reflektera kring europeisk identitet, invandringens betydelse i ett land och effekterna av långsiktig integration.

Utställningen är producerad av Atelier de l’Imagier i samarbete och med finansiering av Wallonie-Bruxelles International.


PRESSINBJUDAN

Fredagen den 16 december, kl 13.00 bjuder vi in till pressträff på Arbetets museum. Följande personer deltar:

Mr. Olivier Guyaux och Eric Masquelier från Atelier de l’Imagier som producerat utställningen
Truls Olin, vik. Utställningschef på Arbetets museum

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping