Gå direkt till innehåll
Gigjobbare vid Medborgarplatsen i Stockholm. Foto: Kevin Chang
Gigjobbare vid Medborgarplatsen i Stockholm. Foto: Kevin Chang

Pressmeddelande -

Ny utställning skildrar gigjobbares villkor

Hur är det att arbeta i den så kallade gigekonomin? Det har Arbetets museum undersökt. Resultatet visas i fotoutställningen Gig – personen bakom appen.

Vi ser dem i många svenska städer nuförtiden. Ofta på cykel och med en stor ryggsäck med en företagslogga på ryggen, på väg att leverera mat någonstans. Men vilka är de? Vad tycker de om sitt jobb? Det har Arbetets museum tagit reda på.

– Det vi bland annat var intresserade av var att höra hur det kan vara att ha ett gigjobb som matbud. Hur ser arbetsvillkoren ut i den här relativt nya yrkesgruppen, som får sina uppdrag via en app? säger Ida Rådegård, intendent på Arbetets museum.

Via sociala medier kom Arbetets museum i kontakt med gigarbetare. Tio djupintervjuer gjordes med personer som gigarbetade eller hade gigarbetat, de flesta som matbud i Norrköping och Uppsala.

– Det finns såklart lika många berättelser som det finns gigjobbare, men några teman går att se. Det är tydligt att många uppskattar den fysiska delen av arbetet och  att få lära känna en stad riktigt bra. Samtidigt är det en typ av jobb där matbudet ofta inte är anställt av företaget. Det leder till frågor kring vad som händer med sådant som många av oss tar för givet, som kollektivavtal, ersättning vid sjukdom och en chef eller kollega att få stöd hos, säger Ida Rådegård.

Arbetets museum gav också fotografen Kevin Chang i uppdrag att skildra gigarbetarnas vardag. Resultatet blev utställningen Gig – personen bakom appen. Den visas som en mindre del av den större utställningen Digitopia.

Utställningen öppnade den 4 december 2021 på Arbetets museum, nära inpå att nya pandemirestriktioner hade införts. Nu bjuder Arbetets museum in till revernissage av utställningen. Ida Rådegård och Kevin Chang medverkar och samtalar om projektet, utställningen och gigarbete i allmänhet.

Pressvisning
Tisdag 15 mars kl 10.00. Plan 5 Arbetets museum. Intendent Ida Rådegård medverkar. Möjlighet att intervjua Kevin Chang via länk finns också.

Revernissage
Onsdag 16 mars kl 18.00. Ida Rådegård och Kevin Chang medverkar. Öppet för allmänheten, fri entré.

Kontakt
Ida Rådegård, intendent Arbetets museum
Ida.radegard@arbetetsmuseum,se, 011-231724

Kevin Chang, fotograf
contact@kevinchang.se, 0739-726 419

Pressbilder
Finns på www.arbetetsmuseum.se/pressbilder

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping