Följ Arbetets museum

​Östergötland redan i solenergitopp – men genom utställning ska länet bli ännu bättre

Pressmeddelande   •   Jun 15, 2016 14:06 CEST

"Fånga energin!" är en del av den stora utställningen Framtidsland.

Linköping och Vadstena är bäst i landet på solenergi – och Norrköping, Boxholm och Ödeshög tätt efter. Men den nya utställningsdelen ”Fånga energin!” vill Arbetets museum och Naturskyddsföreningen inspirera till att bli ännu bättre på att ta tillvara på solens kraft.

Av alla viktiga frågor är kanske energifrågan den viktigaste att lösa för att kunna möjliggöra en hållbar framtid. Hur kan vi skapa ren och hållbar energiproduktion och samtidigt ställa om till en mer ansvarsfull energikonsumtion? Om vi ska behålla jorden som vi känner den behöver vi göra en helomvändning, från fossila bränslen till förnybar energi.

Framtidens energiförsörjning är en komplex fråga, men i Fånga Energin! vill vi inspirera och visa på möjligheter till en hållbar energianvändning. Inte minst vill vi ge goda exempel från planetens viktigaste energikälla – Solen!

Varje sekund nås jorden av 10 000 gånger mer solenergi än vad vi människor använder. Hittills har solcellerna varit dyra men nu sjunker kostanden snabbt. Klisterbara solceller finns idag och kan fästas på hjälmar, mobiltelefoner eller kläder. Idag anordnas solrallyn där bilarna endast drivs av solceller. På sikt blir solen förmodligen den dominerande energikällan runt om i världen. Vissa pratar om att vi står inför en solrevolution.

Fånga energin! är producerad av Arbetets museum i samarbete med Naturskyddsföreningen. Den är en del av utställningen Framtidsland som invigdes den 17 maj 2014 på Arbetets museum. Framtidsland tar sikte på morgondagens arbets- och vardagsliv, tar tempen på vår nutid och visar vägar in i en framtid som tar klimathotet på allvar. Utställningen fungerar som en verktygslåda för en hållbar framtid – ekologiskt, ekonomiskt och socialt.

VERNISSAGE/PRESSINBJUDAN
Utställningen har vernissage på fredag 17 juni kl 11-13. Kl 12 invigs den av Svante Axelsson, ordförande Naturskyddsföreningen. Media inbjuds att närvara vid vernissagen.

KONTAKTPERSONER
Mårten Mellberg, programansvarig Arbetets museum, 011-231723, marten.mellberg@arbetetsmuseum.se

Fotnot: Linköping är den kommun i landet som har högst installerad solcellseffekt godkänd för elcertifikat. Norrköping ligger på femte plats. Vadstena är den kommun i landet som ligger högst per invånare. Boxholm är näst bäst och Ödeshög ligger på femte plats. Källa: www.svensksolenergi.se

På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!