Gå direkt till innehåll
"Fånga energin!" är en del av den stora utställningen Framtidsland.
"Fånga energin!" är en del av den stora utställningen Framtidsland.

Pressmeddelande -

​Östergötland redan i solenergitopp – men genom utställning ska länet bli ännu bättre

Linköping och Vadstena är bäst i landet på solenergi – och Norrköping, Boxholm och Ödeshög tätt efter. Men den nya utställningsdelen ”Fånga energin!” vill Arbetets museum och Naturskyddsföreningen inspirera till att bli ännu bättre på att ta tillvara på solens kraft.

Av alla viktiga frågor är kanske energifrågan den viktigaste att lösa för att kunna möjliggöra en hållbar framtid. Hur kan vi skapa ren och hållbar energiproduktion och samtidigt ställa om till en mer ansvarsfull energikonsumtion? Om vi ska behålla jorden som vi känner den behöver vi göra en helomvändning, från fossila bränslen till förnybar energi.

Framtidens energiförsörjning är en komplex fråga, men i Fånga Energin! vill vi inspirera och visa på möjligheter till en hållbar energianvändning. Inte minst vill vi ge goda exempel från planetens viktigaste energikälla – Solen!

Varje sekund nås jorden av 10 000 gånger mer solenergi än vad vi människor använder. Hittills har solcellerna varit dyra men nu sjunker kostanden snabbt. Klisterbara solceller finns idag och kan fästas på hjälmar, mobiltelefoner eller kläder. Idag anordnas solrallyn där bilarna endast drivs av solceller. På sikt blir solen förmodligen den dominerande energikällan runt om i världen. Vissa pratar om att vi står inför en solrevolution.

Fånga energin! är producerad av Arbetets museum i samarbete med Naturskyddsföreningen. Den är en del av utställningen Framtidsland som invigdes den 17 maj 2014 på Arbetets museum. Framtidsland tar sikte på morgondagens arbets- och vardagsliv, tar tempen på vår nutid och visar vägar in i en framtid som tar klimathotet på allvar. Utställningen fungerar som en verktygslåda för en hållbar framtid – ekologiskt, ekonomiskt och socialt.

VERNISSAGE/PRESSINBJUDAN
Utställningen har vernissage på fredag 17 juni kl 11-13. Kl 12 invigs den av Svante Axelsson, ordförande Naturskyddsföreningen. Media inbjuds att närvara vid vernissagen.

KONTAKTPERSONER
Mårten Mellberg, programansvarig Arbetets museum, 011-231723, marten.mellberg@arbetetsmuseum.se

Fotnot: Linköping är den kommun i landet som har högst installerad solcellseffekt godkänd för elcertifikat. Norrköping ligger på femte plats. Vadstena är den kommun i landet som ligger högst per invånare. Boxholm är näst bäst och Ödeshög ligger på femte plats. Källa: www.svensksolenergi.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping