Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Om kaffe på Arbetets museum i Norrköping

Den 14 juni inviger Arbetets museum en utställning om svenskarnas nationaldryck - kaffe. Utställningen gör en djupdykning i kaffets historia, berättar om hur och var kaffe odlas och vem som bestämmer vad det ska kosta. Utställningen handlar också om kaffedrickare och om hur våra kaffevanor har förändrats över tid.

Kaffet har en spännande historia. Enligt myten "upptäcktes" kaffet på 500-talet i Etiopiens berg där busken fortfarande växer vilt. I Jemen lärde sig araberna att odla och rosta kaffet. Under 1700-talen blev kaffehusen nyhetscentraler där viktiga beslut togs; att starta Englands första tidningar, att frigöra sig från engelsmännen och bilda Amerikas Förenta Stater och att storma fängelset Bastiljen under den franska revolutionen. Till Sverige kom kaffet i slutet av 1600-talet men det var inte förrän omkring 1800 som kaffet hade nått ut till vanligt folk.

Kaffet följer med oss hela livet från dopkaffet till begravningskaffet. Vi dricker det för att koppla av, piggna till, belöna oss eller bara för att få en chans att sitta ner och prata. Vad vore förresten jobbet utan fikapaus? Idag kan man dricka kaffe på många fler ställen än på café. Kaffe finns att få på bensinmacken, i pressbyrån, hos tobakshandlaren, i livsmedelsbutiken, på möbelvaruhuset och byggvaruhuset för att nämna några exempel.

Utställningen Kaffe är producerad av Malmö Museer. Inför visningsperioden på Arbetets museum har några lokala tillägg gjorts. Väntade och oväntade kaffeställen i Norrköping har fotodokumenterats och en kaffekoppsinsamling bland allmänheten har genomförts. Dessutom har museet undersökt museibesökarnas kaffevanor i en enkät som delats ut under våren.

PRESSVISNING: torsdag 12 juni kl 13 på entréplan
VERNISSAGE: lördag 14 juni kl 14. Caféprofilen Ragnar Dahlberg inviger.
UTSTÄLLNINGSPERIOD: 14 juni-16 november 2008
PRESSBILDER: finns att ladda hem på www.arbetetsmuseum.se under Presstjänst. Ingen kod behövs.
FÖR MER INFORMATION:
Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, tel 011-23 17 09, 0708-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se eller Kerstin Ullström Elam, intendent Arbetets museum, tel 011-23 17 06, kerstin.elam@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping