Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

PAPA PERDU/FAR FÖRSVUNNEN

9 MAJ – 20 AUGUSTI 2006 Hur hanterar ett barn att bli övergivet? Fotograf Barbro Vivien berättar i en bildsvit om sju triptyker om sina känslor för en pappa som övergav henne i tidiga tonåren. Utställningen visas på Arbetets museums lilla fotogalleri Hyllan med start den 9 maj. Min far försvann när jag var elva, då han flyttade utomlands utan att lämna sin adress. År 2004 var jag gravid med mitt första barn och fick det chockartade beskedet att han dött i en mystisk sjukdom i norra Thailand. Jag hade aldrig slutat hoppas på vår återförening. Barbro Vivien har hela sitt vuxna liv funderat över varför hon blev övergiven av sin far och varför han aldrig tog kontakt med henne trots alla hennes försök att nå honom. I Papa Perdu/Far Försvunnen vill hon gestalta de känslor som uppstår när man försöker acceptera sig själv som övergiven. Övergivenheten medför också känslor av skuld och utanförskap som präglar framtida relationer. Hon vill också försöka skildra den naiva kärleken och längtan som ett barn har till sin förälder och som så brutalt kan negligeras. Trots det oförlösta behovet efter en förklaring, vill jag ändå försonas med min far. Men det viktigaste har varit att försonas med mig, att prägla om mig själv med nya spår som möjliggör sunda relationer. Och alla är värda att älskas. Särskilt av sina föräldrar. Barbro Vivien hoppas kunna ge nya infallsvinklar och öppna för nya frågeställningar. Bildserien har en poetisk underton och växlar mellan det vackra i en relation till det brutala. Varje triptyk innehåller bilder med tre arketyper; modersgestalten, barnet och fadersrelationen. Barbro Vivien har en bakgrund i teatern där hon arbetat både som skådespelare och kostymör. Intresset för fotografi är ett arv från hennes far. 2001 påbörjade hon bildjournalistutbildningen vid Nordens Fotoskola Biskops-Arnö som hon avslutade 2003. Därefter har hon arbetat på SvD, Dagens Arbete och gjort frilansuppdrag. Barbro har medverkat i Nätverket Brudarnas båda utställningar Krig (2004) och Brudar (pågående). Juli 2005 fick hon Kavalla-stipendiet av Svenska Fotografers Förbund för arbete med en fotografisk barnpoesibok. Den beräknas bli klar i höst. PRESSVISNING: tisdag eftermiddag (9/5) efter överenskommelse. Kontakta Kerstin Ullström Elam, 011-23 17 06, kerstin.elam@arbetetsmuseum.se VERNISSAGE: tisdag 9 maj kl 18. Barbro Vivien medverkar. UTSTÄLLNINGSPERIOD: 9 maj – 20 augusti 2006 HÄMTA PRESSBILDER: Kontakta Felicia Eriksson, se nedan. FÖR MER INFORMATION: Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, tel 011-23 17 09, 0708-23 17 09, feliciaeriksson@arbetetsmuseum.se, Kerstin Ullström Elam, intendent, 011-23 17 06, kerstin.elam@arbetetsmuseum.se ARBETETS MUSEUM Laxholmen 602 21 Norrköping. Tel 011-18 98 00. Fax 011-18 22 90. www.arbetetsmuseum.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

Relaterade event

PAPA PERDU/FAR FÖRSVUNNEN

Tid 9 Maj 2006 00:00 – 00:00

Plats Arbetets museum

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping