Gå direkt till innehåll
Museiguide 2021 finns både i pappersform och som app.
Museiguide 2021 finns både i pappersform och som app.

Pressmeddelande -

​Planera coronasäker semester med Sveriges största museiguide

Nu är Sveriges största museikatalog här igen! I Museiguide 2021 uppmärksammas 489 arbetslivsmuseer, fler än någonsin tidigare. Med hjälp av guiden – som finns som app och i tryckt form – får besökare hjälp att hitta guldkorn i precis hela Sverige.

Museiguide ges ut av Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd (ArbetSam) och Arbetets museum. Syftet är att hjälpa människor att hitta till Sveriges arbetslivsmuseer.

– De allra flesta svenskar bor mindre än en mil från sitt närmaste arbetslivsmuseum. Oavsett om du är hemma eller ute på resa så finns alltid ett arbetslivsmuseum att besöka. Detta känns extra viktigt att framhålla i år, då många på grund av pandemin kanske inte kan eller vill planera en längre semesterresa, säger Lovisa Almborg på ArbetSam, redaktör för Museiguide.

Arbetslivsmuseerna bjuder på unika upplevelser för alla sinnen. Här finns få montrar men personliga möten och kunniga berättare.

– Många arbetslivsmuseer finns på mindre orter och har verksamhet utomhus, vilket gör det lättare att besöka museet på ett smittsäkert sätt, säger Lovisa Almborg.

Arbetslivsmuseerna berättar om industrisamhällets kulturarv och 1900-talets historia. En del finns på  landsbygden och blir där en viktig del av det lokala kulturarvet. Där kan man lära sig om Sverige på den plats där historien utspelade sig.   Flera ligger naturskönt och bidrar till besöksnäringen. Men arbetslivsmuseerna finns även i städerna – med hjälp av Museiguide hittar besökarna till 29 museer bara i Stockholm.

Om Museiguide
Museiguide ges ut av ArbetSam och Arbetets museum och har utkommit varje år sedan 2003. Sedan 2016 finns den både i pappersform och som app. För att ha möjlighet att medverka i Museiguide behöver man vara medlem i ArbetSam..

Appen heter Museiguide Arbetslivsmuseer och finns där appar finns. Den går också att ladda ned  (Museiguide_2021_high.pdf (arbetsam.com) eller beställa ett tryckt exemplar på www.tbshopen.se.

De 489 arbetslivsmuseerna som uppmärksammas i guiden finns från Trelleborg i söder till Gällivare i norr. Från Sillsalteriet Sibirien på Koster, till segelbåten Sandkilen Helmi i Roslagen. Flest finns i Småland (59) följt av Skåne (53) och Västergötland (48).


Fördelningen ser ut som följer:

Blekinge: 8
Bohuslän: 13
Dalarna: 29
Dalsland: 5
Gotland: 14
Gästrikland: 13
Göteborg: 17
Halland: 10
Hälsingland: 7
Jämtland och Härjedalen: 8
Lappland: 3
Medelpad: 2
Norrbotten: 8
Närke: 8
Skåne: 53
Småland: 59
Stockholm: 29
Södermanland: 27
Uppland: 18
Värmland: 23
Västerbotten: 10
Västergötland: 48
Västmanland: 21
Ångermanland: 9
Öland: 3
Östergötland: 44

Kontakt:
Lovisa Almborg, ArbetSam, redaktör Museiguide.
lovisa.almborg@arbetsam.com, 011-231730, 072-092 92 23

Helena Törnqvist, Arbetslivsintendent Arbetets museum.
helena.tornqvist@arbetetsmuseum.se, 011-231726

Pressbilder
Finns på www.arbetetsmuseum.se/pressbilder

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping