Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Poeter intar galleriet på EWK-museet

Elsa Grave, Nils Ferlin och andra poeter fångade av EWK:s ritstift visas i sommar på EWK-museet Centrum för politisk illustrationskonst. Tillsammans med bilderna får besökarna ta del av de dikter som tidigare publicerats tillsammans med teckningarna.

- Äntligen får jag presentera ett urval av de här oerhört vackra teckningarna från EWK:s första tid som professionell tecknare i Stockholm, säger Carina Milde, museets intendent.

Ewert Karlsson, tecknade 35 poeter. Till skaran hör Gunnar Ekelöf, Werner Aspenström, Kerstin Hed och Hjalmar Gullberg för att nämna några. EWK:s bilder är inte klassiska karikatyrer, fokus ligger på personkaraktäristik. Porträtten publicerades för första gången i tidskriften Perspektiv som gavs ut av LT:s förlag. De avporträtterade poeterna hade själva valt ut de dikter som publicerades tillsammans med bilderna.

Så här beskrev EWK själv i efterhand upprinnelsen till att han tecknade poeterna:

”Tidningslivet i Stockholm var Klara, och i kvarteren fanns också poeterna som en viktig del. Jag fascinerades av deras bohemliv som var mig främmande men jag kände samtidigt ett släktskap. De flesta av dem hade liksom jag kommit till staden från landsbygden, drivna av förvissningen att vi hade ett viktigt budskap. Men jag tycker också att mina teckningar hade ett släktskap med poesin. I båda fallen gällde det en koncentration i ord och bild.”

EWK:s poetalbum visas 9  juni – 21 september.

PRESSBILDER finns på www.arbetetsmuseum.se under press.

FÖR MER INFORMATION:

Carina Milde, intendent EWK-museet Centrum för politisk illustrationskonst,

tel: 073-357 17 15, carina.milde@arbetetsmuseum.se

Sofie Lycksell, kommunikationschef, Arbetets museum,

tel: 070-828 05 03, sofie.lycksell@arbetetsmuseum.se

Ewert Karlsson (1918-2004) från Mogata i Östergötland, känd under signaturen EWK, är en av Sveriges största politiska illustratörer. EWK museet Centrum för politisk illustrationskonst på Arbetets museum har möjliggjorts tack vare donationer från Centerpartiet, LRF, Aftonbladet och Söderköpings kommun. 


Ämnen

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

 

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping