Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

POSADA MÖTER EWK på Arbetets museum i Norrköping

Den 30 september öppnar utställningen Posada möter EWK i EWK-museet Centrum för politisk illustrationskonst på Arbetets museum i Norrköping.  I ett samarbete mellan EWK-museet och Mexikos ambassad arrangeras ett möte mellan den mexikanska satirikern José Guadalupe Posadas (1852-1913) skildringar av det mexikanska samhället vid förra sekelskiftet och EWK:s bilder av ett Sydamerika i uppror året 1974.

I år firar Mexiko ett dubbelt jubileum då det är 200 år sedan självständighetsförklaringen och 100 år sedan den Mexikanska Revolutionen. Posadas bilder skapades före och under den Mexikanska Revolutionen som bröt ut 1910. Hans teckningar gestaltar en sammanblandning mellan traditioner från de förkoloniala indiankulturerna och den katolska kyrkans kulter och berättelser. Hans satiriska bilder berättar om ett samhälle i omvälvning där man söker efter en ny nationell identitet. Symboliken i hans bilder fick stor betydelse för den nya bildtradition som utvecklades i Mexiko under 1900-talet och som återkommer bland annat hos välkända mexikanska konstnärer som Frida Kahlo och Diego Rivera.

År 1974 reste EWK till Sydamerika tillsammans med Bo Södersten. Målet var Chile och Argentina, två länder som skakats av militärkupper och politisk instabilitet.  I EWK:s bilder synar han kränkningen av människors rättigheter, storpotentaternas maktfullkomlighet men även människornas kamp mot de nya regimerna. Under denna resa besökte EWK även Peru och den gamla inkastaden Machu Picchu. Både inkaindianernas arkitektoniska färdigheter och deras gamla kulturtraditioner kom att påverka honom mycket och återkommer i ett flertal av hans bilder.

José Guadalupe Posada (1852-1913) är en älskad konstnär som anses genuint nationalistisk i sitt uttryck. Hans bilder var billiga och spreds över Mexiko vilket gjorde dem till en del av ett nationellt mexikanska medvetande. Han uppmärksammade och motsade sig den dåvarande presidenten Porfirio Díaz Moris förtryckarregim och intresserade sig för den Mexikanska Revolutionen. Detta tillsammans med hans mytskapande och symboliskt laddade bilder har gjort Posada till en konstnär som har influerat många mexikanska konstnärer. Liksom EWK har han samma enorma fantasi, är en mångfasetterad, tekniskt skicklig, ämnesorienterad och intellektuell bildmakare.

Om EWK och EWK-museet
EWK-museet Centrum för politisk illustrationskonst är beläget på plan 3 i Arbetets museum i Norrköping. Här finns en permanent utställning om tecknaren Ewert Karlsson (1918-2004), mer känd under signaturen EWK. I ett särskilt galleri visar vi bilder ur den samling på nära 2000 teckningar som finns i vårt arkiv. EWK-museet har möjliggjorts genom en donation från Centerpartiet. Aftonbladet, LRF och Söderköpings kommun har också bidragit med medel för museets uppbyggnad.

PRESSBILDER: finns att ladda hem på www.arbetetsmuseum.se under Press. Ingen kod behövs.
PRESSVISNING: tisdag 28 september kl 10
VERNISSAGE: torsdag 30 september kl 18. Norma Pensado Moreno, Mexicos ambassad, berättar om jubileerna. Eva Zetterman, fil. dr., föreläser under rubriken: Satir, mystik och katolicism – den politiska bildtraditionen från Mexiko.
FÖR MER INFORMATION:
Carina Milde, intendent EWK-museet, 011-23 17 15, 0733-57 17 15, carina.milde@arbetetsmuseum.se
Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, 011-23 17 09, 0708-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping