Gå direkt till innehåll
Foto: Sara Johari
Foto: Sara Johari

Pressmeddelande -

​PRESSINBJUDAN

Lördag den 8 april 2017 öppnar en ny fotoutställning på Arbetets museum. Det är fotograf Sara Joharis skildring av BACK UP, en organisation vars medlemmar består av engagerade ungdomar som vill finnas till för andra. De jobbar ideellt utifrån en övertygelse att alla förtjänar en chans att växa, lyckas, ta ansvar, hitta sig själva och sina roller i samhället.

Fotograf Sara Johari har under åren 2013-2016 följt BACK UP och fotograferat gruppen i deras arbete. Saras bilder förmedlar den emotionella bergochdalbana som de genomgår; känslor av rädsla, sorg och svek blandas med skratt, glädje, förtroende, drömmar och hopp inför framtiden.

BACK UP har funnits i 17 år och genom åren har 250 medlemmar diplomerats. Idag har BACK UP ca 300 medlemmar, från de 16-åriga nytillskotten till de som varit med länge. Genom synlighet och närvaro skapar de relationer och förenar stadens unga; barn och ungdomar som på ett eller annat sätt saknar stöttning och uppbackning från samhället, familjen och/eller vännerna.

- BACK UP har fått mig att reflektera över hur mycket relationer betyder för oss och jag är så otroligt tacksam över att de har låtit mig få ta del av deras berättelse. Jag blir fortfarande ständigt förvånad över hur lite Norrköpingsborna vet om de här ungdomarna, berättar Sara Johari.

OM FOTOGRAFEN

Sara Johari examinerades från Nordens Fotoskola, Biskops Arnö, 2013 och har sedan dess arbetat som fotograf på Sydsvenskan, Norrköpings Tidningar och Trelleborgs Allehanda. Med Malmö som bas kombinerar hon nu frilansjobb med egna projekt såväl i Sverige som på andra breddgrader.

PRESSVISNING 6/4 2017

Utställningen visas på Arbetets museum 8 april 2017–11 juni 2017

Välkommen på pressvisning på torsdag den 6 april, kl. 10.00, Arbetets museum, vån 7

Deltagare vid pressvisningen:

  • Sara Johari, fotograf
  • Annelie Egelin Tärning, intendent, Arbetets museum
  • Mattias Johansson, BACK UP
  • Evelina Ferrou, BACK UP

PRESSKONTAKT

Sara Johari, fotograf, 0734 247 667

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping