Gå direkt till innehåll
PRESSINBJUDAN: ​Ny utställning om unga i fängelse

Pressmeddelande -

PRESSINBJUDAN: ​Ny utställning om unga i fängelse

Face the Facts är en ny utställning på Arbetets museum som bygger på unga intagnas berättelser. Genom utställningens olika ”rum” bjuds vi in i deras vardag och hur det är att vara frihetsberövad. Här får vi ta del av vägen till kriminalitet, varför det blev som det blev och när det började gå snett. Längtan, drömmar om framtiden och vägen till arbete får också stort utrymme i utställningen.

Face the Facts visas på Arbetets museum den 24/1-17/5. Därefter kommer utställningen att turnera runt om i landet.

Utställningen vänder sig i första hand till ungdomar, från åk 6 i grundskolan till år 3 på gymnasiet, men fungerar även i fortbildningssammanhang för alla yrkesområden som arbetar med ungdomar, ex idrottsrörelsen.

Projektet ”Unga i fängelse” som bland annat lett fram till utställningen ”Face the Facts” har skett i samarbete med Kriminalvården, Anstalten Luleå och Riksförbundet Attention – Norrbotten, Luleå. Utställningen har producerats med stöd ur Allmänna arvsfonden.

PRESSVISNING 22 JANUARI KL 10

Torsdag den 22/1, kl 10.00, inbjuds media att se utställningen. Vid pressvisningen deltar Eva Dufva Hansi, kriminalvårdsinspektör vid Anstalten i Luleå, Åsa Wallengren, projektledare för Kriminalvårdens insatser för unga och våldsamma klienter samt Sara Bodemyr Fridell, Informatör vid Kriminalvården samt Annelie Egelin Tärning, Projektledare och Intendent vid Arbetets museum.

INVIGNING 24 JANUARI KL 14

Utställningen öppnar den 24 januari 2015, kl 14.00, på Arbetets museum i Norrköping. I samband med invigningen finns möjlighet att närvara vid ett panelsamtal där företrädare för Kriminalvården, Riksförbundet Attention, Anstalten i Luleå och Arbetets museum deltar. Se gärna hela programmet på vår hemsida: http://www.arbetetsmuseum.se/evenemanget/vernissage-ny-utstallning/

MER INFORMATION

Annelie Egelin Tärning, intendent Arbetets museum, 073-326 52 59, annelie.egelin@arbetetsmuseum.se

Sara Bodemyr Fridell, Kriminalvården, 011-4965201, epost: sara.bodemyrfridell@kriminalvarden.se

Anki Sandberg, ordförande Riksförbundet Attention, 08-120 488 04, anki.sandberg@attention-riks.se

Arbetets museum har det nationella uppdraget att skildra människors arbete, liv och villkor i sin verksamhet. I museets utställningar, seminarie- och programverksamhet vill museet väcka frågor för att få igång diskussioner och vara en del i den samtida debatten.

Riksförbundet Attention är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) såsom ADHD, Aspergers syndrom, Tourettes syndrom, språkstörningar och OCD. Attention arbetar för att de barn, ungdomar och vuxna som finns bakom diagnoserna ska bli bemötta med respekt och få det stöd de behöver i skolan, på arbetsmarknaden och på fritiden.

Anstalten Luleå är en anstalt enbart avsett för ungdomar mellan 18-21 år, och är den enda i Sverige i sitt slag. Andra fängelser har dock avdelningar speciellt avsedda för unga interner. Anstalten har tio platser och åtta anställda och har möjlighet att göra ADHD-utredningar. På anstalten bedrivs undervisning i Lärcentrums regi.

Ämnen

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping