Gå direkt till innehåll
Källa: Better Shelter
Källa: Better Shelter

Pressmeddelande -

PRESSINBJUDAN: Vi bygger ett Better Shelter på Arbetets museum!

Måndagen den 14 november bygger Arbetets museum upp ett Better Shelter tillsammans med gymnasieelever från Ebersteinska gymnasiet. Flyktingbostaden Better Shelter blir en tillfällig del i utställningen Framtidsland och visas till och med maj 2017. Aktiviteten är en del av Globala Norrköping – ett samarbete mellan Norrköpings kommun och biståndsmyndigheten Sida.

Better Shelter är en svensk stiftelse som stöds av bland andra UNHCR och IKEA Foundation. Flyktingbostaden Better Shelter har skapats av svenska designers med syftet att utveckla ett tryggare och mer hållbart boende för människor i flyktingläger. Tältet levereras på IKEA-vis i två platta paket som väger 80 kg vardera och kan monteras på cirka 4,5 timmar.

UNHCR har i dagsläget beställt 30 000 tält, varav 15 000 redan finns på plats i bland annat Irak och Grekland. Ett tält är 17,5 m2 och är optimerat för en familj på fem personer. Tälten är försedda med solpaneler som ger såväl lyse som möjlighet att ladda en mobiltelefon.

- Genom att visa ett Better Shelter här på museet vill vi uppmärksamma människor på flykt och hur vi genom ganska enkla medel kan göra mycket för att de ska få en drägligare tillvaro. Better Shelter är ett fantastiskt initiativ som redan idag gör skillnad för människor runt om i världen, berättar Truls Olin, t.f utställningschef på Arbetets museum.

PRESSINBJUDAN

Plats: Arbetets museum

Tid: Pressträff kl. 13.00 den 14 november. Better Shelter visas tom maj 2017.

Medverkande: Elever från Ebersteinska gymnasiet, Märta Tärne från Better Shelter samt Truls Olin från Arbetets museum

Medarrangörer: Globala Norrköping - ett samarbete med Norrköpings kommun och biståndsmyndigheten Sida.

Mer information: www.bettershelter.org

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping