Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Pressvisning: Colònies tèxtils

Välkommen till pressvisning av utställningen Colònies tèxtils Den 21 januari 2006 öppnar en fotoutställning med bilder av en ung, kvinnlig fotograf från Spanien, Sandra Faura. I sin utställning har hon dokumenterat de gamla textilfabrikerna i Berga längs floden Llobregat i Katalonien, ett område som man med inspiration av Norrköpings industrilandskap arbetar för att utveckla. Längs floden Llobregat i Katalonien ligger bruksorterna tätt. Här var textilfabrikerna länge traktens huvudsakliga arbetsgivare och varje bruksort fungerade som ett eget litet samhälle. I likhet med Norrköpings textilindustri tvingades man på grund av internationell konkurrens stänga fabrikerna och idag är området ett delvis förfallet, historiskt monument över gångna tiders arbete och samhällen. Utställningen är producerad av Casal d’Europa del Berguedà, som i sitt arbete med att pånyttföda bruksorterna i Berga fått mycken inspiration från Norrköpings arbete med Industrilandskapet längs Motala ström. Organisationens ordförande, Jaume Farguell, har tidigare besökt Norrköping och kommer att närvara vid invigningen av utställningen den 21 januari. PRESSVISNING: torsdag 19 januari TID: kl 10 PLATS: Arbetets museum VERNISSAGE: lördag 21 januari kl 14 Tidigare pressmeddelanden finns på www.arbetetsmuseum.se under Presstjänst. HÄMTA PRESSBILDER: hämtas på www.arbetetsmuseum.se under Presstjänst. Ingen kod krävs. UTSTÄLLNINGSPERIOD: 21 januari–19 mars 2006 MER INFORMATION: Therése Eklöf, informationschef Arbetets museum, 011-23 17 09, therese.eklof@arbetetsmuseum.se Kerstin Ullström Elam, intendent Arbetets museum, 011-23 17 06, kerstin.elam@arbetetsmuseum.se ARBETETS MUSEUM Laxholmen 602 21 Norrköping. Tel 011-18 98 00. Fax 011-18 22 90. www.arbetetsmuseum.se

Ämnen

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterade event

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping