Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Prisbelönat foto på Arbetets museum

Under loppet av två veckor i januari 2007 öppnar tre fotoutställningar på Arbetets museum i Norrköping. Först ut är Paul Hansen med utställningen Människa, Människa. Paul Hansen belönades med ett av Arbetets museums priser för den dokumentära bilden i år. Åke Ericson har gjort en spännande resa in i det slutna Nordkorea. Intrycken och mötena med människorna där visas i utställningen Nordkorea på museets fotogalleri Hyllan. Felicia Webb skildrar i utställningen Den förbjudna kroppen på ett nära och personligt sätt människor som under lång tid brottas med ett av västvärldens stora problem: ätstörningar. Människa, Människa av Paul Hanssen 13 januari-25 mars Paul Hansen är en av Nordens främsta dokumentärfotografer. Basen är Dagens Nyheter, världen är arbetsfältet. I utställningen Människa, Människa har han samlat tio berättelser om livet. Från Irak till Upplands Väsby. Utställningen är baserad på den nyutkomna boken med samma namn. Paul Hansen var en av pristagarna till Arbetets museums priser för den dokumentära bilden 2006. Nordkorea av Åke Ericson 16 januari-18 mars Med täckmanteln ”bröllopsfotograf” lyckades fotograf Åke Ericson ta sig in och dokumentera vardagslivet i det slutna Nordkorea. Han ingick i en grupp turister från hela världen som under åtta dagar fick möjlighet att resa runt i landet i sällskap av särskilda guider. Intrycken och mötena med människorna där visas i utställningen Nordkorea på Arbetets museums fotogalleri Hyllan. En av bilderna i utställningen fick första pris i kategorin Utländskt vardagsliv, Årets Bild 2006. Åke Ericson är frilansfotograf med många resor bakom sig till bland annat Ryssland, Balkan och särskilt Kosovoregionen. Den förbjudna kroppen av Felicia Webb 20 januari-15 april Vårt förhållande till mat och till vår kropp har blivit komplicerat. Anorexi och bulimi drabbar alltfler och fetma har blivit ett problem. Den brittiska fotografen Felicia Webb har under sammanlagt sex år följt människor med olika sorters ätstörningar. I sin utställning låter hon oss möta människor som dagligen brottas med sina problem och sina kroppar. Felicia Webb har fått stor uppmärksamhet och en mängd priser för sitt dokumentära fotoarbete och för den medkänsla hon visar de personer hon skildrar. Inbjudan till pressvisning skickas ut separat inför varje vernissage. HÄMTA PRESSBILDER: hämtas på www.arbetetsmuseum.se , under Presstjänst. Ingen kod krävs. FÖR MER INFORMATION: Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, tel 011-23 17 09, 0708-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se, intendent Kerstin Ullström Elam, tel 011-23 17 06, kerstin.elam@arbetetsmuseum.se ARBETETS MUSEUM Laxholmen 602 21 Norrköping. Tel 011-18 98 00. Fax 011-18 22 90. www.arbetetsmuseum.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping