Gå direkt till innehåll
40  designers, konstnärer, författare, hantverkare och föreningar samlas på Arbetets museum helgen den 30 november–1 december.
40 designers, konstnärer, författare, hantverkare och föreningar samlas på Arbetets museum helgen den 30 november–1 december.

Pressmeddelande -

Rättvis designmarknad tillbaka på Arbetets museum

Det börjar lacka mot jul i Norrköping – och det betyder att det återigen är dags för Rättvis designmarknad på Arbetets museum! Helgen den 30 november–1 december förvandlas museets fjärde våning till en stämningsfull julmarknad där småskaliga kreatörer, ideella föreningar och glada besökare möts.

– Vi har verkligen ett fantastiskt urval i år. Många av våra utställare skapar allt från handgjord keramik till spännande böcker och flera gör helt fantastiska kreationer av återbrukat material, säger Frida Enebro, projektledare för marknaden. Hon fortsätter:

– Vi vill att det ska finnas något för alla, oavsett om du letar efter något litet och personligt eller en större, unik gåva.

Edvin Bergsland, ny programansvarig på Arbetets museum, ser fram emot sin första julmarknad på museet och delar entusiasmen:

– Det är spännande att vara en del av en marknad där varje produkt har en egen historia. Här kan man verkligen hitta julklappar som är både meningsfulla och hållbara. Jag tror att det är den personliga kontakten mellan besökare och utställare som gör marknaden så speciell. Alla som kommer hit får chansen att prata direkt med de som har skapat de vackra föremålen.

Med omkring 40 utställare som tar plats på fjärde våningen hoppas arrangörerna på ett stort antal besökare som vill ta del av det unika utbudet. Frida Enebro betonar att, även om vissa utställare är bekanta från tidigare år, så har man också välkomnat många nya ansikten. – Det skapar en härlig mix av både tradition och förnyelse.

– Vi tror att både trogna besökare och de som kommer för första gången kommer att hitta något som fångar deras intresse, säger hon.

Julmarknaden infaller under Upplev Norrköpings satsning Vinterköping, då mängder av aktiviteter anordnas i Industrilandskapet.

– Det känns jättekul att vara en del av något vi gör tillsammans för både Norrköpingsborna och långväga besökare, säger Frida Enebro.

Tid & plats

Rättvis design- och hantverksmarknad har öppet både lördag och söndag 30 november–1 december kl. 10-16 på Arbetets museum, plan 4. Upptäck unika och handgjorda skapelser från designers, konstnärer, författare och hantverkare och passa på att hitta de perfekta julklapparna!

Presstillfälle

Media välkomnas varmt att besöka julstöket inför marknaden på Arbetets museum, plan 4 på fredag den 29 november mellan 15 och 17. Passa på att träffa några fantastiska kreatörer i full färd med att ställa i ordning sina marknadsbord. Kontakta frida@enebro.se vid intresse.

Kontaktuppgifter:

Frida Enebro, extern projektledare 0733-858 858, frida@enebro.se

Edvin Bergsland, programansvarig Arbetets museum, 011-23 17 23, edvin.bergsland@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping