Gå direkt till innehåll
​Ragnvald Blix – karikatyrtecknaren som utmanade Hitler

Pressmeddelande -

​Ragnvald Blix – karikatyrtecknaren som utmanade Hitler

Norskfödde Ragnvald Blix drev en envis kamp mot fascism och nazism under den första halvan av 1900-talet. Under andra världskriget tvingades Blix ta sin tillflykt till Sverige där han under pseudonymen Stig Höök fortsatte häckla Hitler och de nazi-tyska idealen. Ett urval av Blix bilder visas nu på Arbetets museum. Lika aktuella nu som då.

Utställningen ”Ragnvald Blix – karikatyrtecknaren som utmanade Hitler” visas nu på Arbetets museum. Bilderna och texterna i utställningen är hämtade ur boken med samma namn, skriven av Rikke Petersson och utgiven av Folkuniversitetets Akademiska Press.

- En dröm har förverkligats; Blix ställs ut på EWK-museet i Norrköping. Med sin skarpa penna avslöjade Blix ondskan och hyckleriet i sin samtid. Vi påminns om nazismens brott som aldrig får glömmas bort, säger Rikke Petersson.

I Sverige är Ragnvald Blix mest känd från sitt samarbete med Torgny Segerstedt för Handelstidningen i Göteborg. Där publicerades han från 1918 till strax innan han dog 1958. Blix, som hunnit rikta mycket av sin satir mot Hitler och den tyska nazismens kunde inte leva säkert när Tyskland invaderade Norge och Danmark. Under större delen av Andra världskriget levde Blix i skydd i Sverige. Det var då pseudonymen Stig Höök föddes.

- Att få visa de starka och uppkäftiga motbilder Ragnvald Blix vågade göra och som Torgny Segerstedt och många andra redaktörer i Europa valde att publicera, är att än en gång visa att vi kan lära oss av historien. Förstå hur viktiga våra satirtecknare och komiker är och vilken kraft skrattet är. Vi måste våga skratta åt makten, nu mer än någonsin, säger Carina Milde, intendent, EWK-museet, Arbetets museum.

Blix teckningar är en fribiljett till det skådespel som var fascismens och nazismens mest brutala tidevarv. Han får oss att förstå att skicklig satir retar, stör och utmanar. Lär oss att inte gå på knepet att liera oss med fienden för att förtrycka de som är mer utsatta än oss själva. Han låter oss veta att det är en livsnödvändighet att hålla upp skrattspegeln i ansiktet på makthavare, då, liksom idag. Att inte ge upp kampen för det fria ordet. Inte ens om det är förenat med livsfara.

I år går vi till val i Sverige i en värld där fundamentalistiska och värdekonservativa krafter krymper människors rörlighet och där självklara mänskliga rättigheter hotas.

- Nu när det fria ordet är under attack och auktoritära ideologier är på frammarsch har Blix konstnärskap återigen blivit högaktuellt. Vi har alla något att lära av hans klarsynthet och civilkurage. Det är därför viktigt och glädjande att EWK-museet väljer att ställa ut hans politiska karikatyrer, säger Andreas Åhs, redaktör för Ragnvald Blix – karikatyrtecknaren som utmanande Hitler och kommunikatör på Folkuniversitetet Göteborg.

Utställningen ”Ragnvald Blix – karikatyrtecknaren som utmanade Hitler” visas på Arbetets museum under perioden 12 maj – 14 oktober 2018.

PRESSINBJUDAN

Måndag den 14 maj kl 10.00 bjuder vi in media till en visning av utställningen. Medverkande:

Andreas Åhs, redaktör ”Ragnvald Blix – Karikatyrtecknaren som utmanade Hitler”

Carina Milde, intendent EWK-museet, Arbetets museum

KONTAKTUPPGIFTER

Carina Milde; 073 357 17 15, carina.milde@arbetetsmuseum.se

Rikke Petersson; rikkepetersson@yahoo.de

Andreas Åhs; 031-10 65 39 andreas.ahs@folkuniversitetet.se 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping