Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Refricater – porträttserier av Christer Järeslätt på Arbetets museum i Norrköping

Den 24 oktober öppnar utställningen Refricater på Arbetets museum i Norrköping. Fotograf och konstnär Christer Järeslätt har porträtterat 60 svenska serieskapare och samtidigt låtit serieskaparnas bildvärld följa med in i bilden.

Refricater kommer från latinets refricare som betyder riva upp eller förnya, och det är precis vad Christer Järeslätt har låtit sina negativ utstå. Med nålar, gem, uttjänta kulspetspennor och andra tillhyggen har 60 tecknare gått lös på negativets fuktiga emulsion direkt när bilden blivit framkallad. Järeslätt vill ha råhet, spontanitet och flyhänthet rakt in i sina lika snabbt komponerade polaroidporträtt av svenska serietecknare.

Vad som började som ett samarbete med två av Sveriges bästa serietecknare växte snart till ett experiment kring porträttets djup och utvecklingsmöjligheter. Två konstformer som sammansmälter utan skarvar eller distans. I utställningen medverkar bland andra Max Andersson, Lars Sjunnesson, Lena Ackebo, Sara Granér, Nina Hemingsson. Jonna Björnstjerna och Ulf Lundkvist med rötterna i Östergötland finns också med.

Till porträtten använder Järeslätt ett Polaroidmaterial som framkallat både ger en påsiktsbild och ett negativ. Det är negativet som bearbetats manuellt av den porträtterade tecknaren. Oftast har det skett på plats direkt efter fotograferingen. Bilderna har sedan skannats och printats utan vidare digital bearbetning.

Om fotografen
Christer Järeslätt är född 1963 i Halmstad. Han är utbildad vid Högskolan för fotografi och film i Göteborg samt vid Fria Målarskolan i Halmstad. Idag är han verksam som konstnär och fotograf i Malmö. Refricater visades tidigare i år på Kulturen i Lund. Delar av projektet har också visats på Svenska Ambassaden i Tokyo under 2008.

PRESSVISNING: torsdag 22 oktober kl 13
VERNISSAGE: lördag 24 oktober kl 14
UTSTÄLLNINGSPERIOD: 24 oktober-6 januari 2009
PRESSBILDER: finns att ladda hem på www.arbetetsmuseum.se under Press. Ingen kod behövs.
FÖR MER INFORMATION:
Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, 011-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se

Kerstin Ullström Elam, intendent Arbetets museum, 011-23 17 06, kerstin.elam@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping