Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

RFSL Stockholms Regnbågspris till utställningen NORMEN SKAVER – på jobbet är väl alla hetero..?

Under pågående Stockholm Pride erhöll igår Arbetet museums egenproducerade utställning Normen Skaver – på jobbet är väl alla hetero..? RFSL Stockholms Regnbågspris 2005. Priset mottogs av projektledare Ann Kristin Carlström och formgivare Ann Hingström vid en ceremoni i Stockholm på onsdagskvällen. Har sexuell läggning någon betydelse på arbetsplatsen? Vem bestämmer vem du ska vara egentligen? Vem är normal och vem är onormal? Arbetets museum i Norrköping har producerat en vandringsutställning om homo- och bisexuellas situation i arbetslivet tillsammans med NTG Fritt Fram, ett Equalsamarbete om sexuell läggning och Arbetslivsinstitutet - Tema Arbetsliv i storstad. Utställningen visas just nu på Arbetets museum. Regnbågspriset Priset har delats ut årligen sedan 1977 vid Stockholm Pride och dess föregångare. Priset delas ut av RFSL Stockholm och vinnaren utses av styrelsen utifrån förslag från medlemmarna. Regnbågspriset föräras en person eller organisation som verkar inom Sverige och som genom sina handlingar och/eller ställningstagande har påverkat utvecklingen i positiv riktning för sexuellt likaberättigande och/eller könsidentitet/könsuttryck. Styrelsens motivering Med utställningen Normen Skaver – på jobbet är väl alla hetero..? vill Arbetets museum i Norrköping få besökarna att möta sina fördomar. Utställningen vill utmana besökaren att se igenom sina fördomar och se hur heteronormativiteten påverkar alla människor och hela samhället. Utställningen är en interaktiv genomgång av queerteori och innehåller även autentiska berättelser från arbetslivet. Utställningen Utställningen Normen skaver sätter heteronormen under luppen – är normen relevant idag eller känns den som en tvångströja? Utgångspunkten för utställningen har varit att skildra situationen på arbetsplatsen för de som faller utanför normen, däribland homo- och bisexuella. Hur känns det att alltid dölja en stor del av sig själv? Att på fikarasten, lunchen eller på konferensen inte kunna berätta om vad man gjorde i helgen och med vem av rädsla för att arbetskamraterna ska upptäcka att man inte lever som heterosexuell. Den sexuella läggningen är inte något privat utan den beskriver oss som människor i ett socialt sammanhang. Vandringsutställning Normen skaver – på jobbet är väl alla hetero..? visas på Arbetets museum i Norrköping fram till den 8 januari 2006. Därefter går utställningen på turné, först till Malmö Museer och därefter till Kulturhuset i Stockholm, där den invigs i samband med Stockholm Pride 2006. FÖR MER INFORMATION: Therése Eklöf, informationschef Arbetets museum, tel 011-23 17 09, 0708-23 17 09, therese.eklof@arbetetsmuseum.se eller Ann Kristin Carlström, projektledare Arbetets museum, tel 011-23 17 22, 0708-23 17 03, annkristin.carlstrom@arbetetsmuseum.se ARBETETS MUSEUM Laxholmen 602 21 Norrköping. Tel 011-18 98 00. Fax 011-18 22 90. www.arbetetsmuseum.se

Ämnen

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping