Gå direkt till innehåll
Saad Hajo är 2015 års EWK-prisvinnare

Pressmeddelande -

Saad Hajo är 2015 års EWK-prisvinnare

15 år efter att EWK-sällskapet delade ut EWK-priset första gången samlas ett flertal av de illustratörer som under åren mottagit priset för att närvara när Norrköpingsbon och satirtecknaren Saad Hajo mottar årets EWK-pris den 10 november. Ännu en gång delas priset ut på EWK-museet Centrum för politisk illustrationskonst vid Arbetets museum i Norrköping.

Att priset tillfaller Saad motiveras av juryn med orden:

Saad Hajo har introducerat den arabiska satiren för svensk publik, och förtydligat hur en bild kan förmedla budskap även till de som inte kan läsa. Saad är även en aktiv röst i debatten om den politiska illustrationskonsten. Med Saad Hajo har Sverige fått en intelligent och internationellt välkänd politisk illustratör som sprider kunskap om politisk illustration såväl i Sverige som utomlands. Oförtrutet häcklar han makten i Syrien med sina teckningar i sociala medier - han låter sig inte tystas.

10 november delas priset ut under en hel kväll vigd till samtal om det allvarliga läget för satiren i världen och Sverige. Magnus Bard, Siri Dokken, och Saad Hajo samtalar med EWK-museets intendent Carina Milde om året som gått men blickar även framåt mot 2016 och ställer frågan vad det betyder att Sverige har en av världens äldsta tryckfrihetsförordningar.

Om att tilldelas priset säger Saad:
Jag hälsade nyheten med glädje, stolthet och blev överraskad. Albert Einstein sa att all kunskap är att raffinera vardagliga tankar. Innan det förklarade Karl Marx att historiska händelser inträffar två gånger; första gången som tragedi, andra gången som romantisk komedi. Ur detta har jag funnit min definition av karikatyr som upprepning av historien på en daglig och satirisk bas.

Saad Hajo, född 1968 i Damaskus, Syrien. Sedan 2005 bor han i Norrköping tillsammans med sin hustru Sahar Burhan. Saad är utbildad satirtecknare och konstnär vid konstakademien i Damaskus. Sedan 20 år publiceras han dagligen i tidningen As-Safir i Beirut, Libanon. Han leder karikatyravdelningen www.24.ae Förenade Arabemiraten. Har jobbat på tidningen An-Nahar, Beirut, veckotidningen Al-Ahram Alarabi Cairo och Folkbladet, Sverige och var 2004 samordnare för den arabiska karikatyrutställningen på Bokmässan i Frankfurt/ Tyskland och jurymedlem i den Internationella karikatyrtävlingen Aydin Dogan i Istanbul, Turkiet. Han arrangerar och producerar karikatyrutställningar internationellt där tecknare från hela världen deltar.

EWK-priset på 10 000 kronor delas ut av EWK-sällskapet som bildades 1993. Helle Klein, chefredaktör/VD för Dagens Arbete och EWK-sällskapets ordförande Lars Stridbeck kommer att delta vid prisutdelningen. Kvällen arrangeras inom ramen för Frittord250 som belyser att Sveriges tryckfrihetsförordning blir 250 år.

PRISUTDELNING: tisdag 10 november kl.18.00, EWK-museet, Arbetets museum.

PRESSBILDER: finns att ladda hem på http://www.arbetetsmuseum.se/press/

FÖR MER INFORMATION:
Saad Hajo, pristagare, 073-557 11 09, hajo@saadhajo.se
Torbjörn Österholm, EWK-Sällskapet, 08-588 367 39, torbjorn.osterholm@minnenasjournal.nu
Carina Milde, intendent, EWK-museet, 011-23 17 15, carina.milde@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Kategorier


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

Relaterat innehåll

PRESSINBJUDAN: Saad Hajo tar emot EWK-priset

PRESSINBJUDAN: Saad Hajo tar emot EWK-priset

Saad Hajo mottar årets EWK-pris den 10 november. Vid prisutdelningen deltar bland annat de tidigare pristagarna Siri Dokken och Magnus Bard för att tillsammans med Saad Hajo tala om betydelsen av EWK-priset och om året som gått. Vid prisutdelningen får vi även veta resultatet av de workshops som arrangerats för nyanlända syriska ungdomar med Jenny Aronsson och ALMA-prisnominerade Joanna Hellgren.

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping