Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Seminarium: ”Jag vill att Du skall veta…”

Med anledning av Förintelsen minnesdag anordnar Arbetets museum den 27 januari ett seminarium med fotograf Ulla Lemberg. Ulla Lemberg har de senaste 40 åren arbetat med att skildra kvinnors och barns situation i samhället runt om i världen. Vid seminariet visas en av fotografens dokumentärfilmer ”Var finns min mamma och pappa” som handlar om människohandel i Moldavien. Filmvisningen följs av en föreläsning samt publiksamtal och visning av utställningen ”Jag vill att Du ska veta…”. Seminariet är kostnadsfritt och riktar sig mot gymnasieskolor och övrig allmänhet och genomförs i samarbete med Byrån mot diskriminering, Folkuniversitetet och Rädda Barnen. Under tre timmar diskuteras mänskliga rättigheter i dagens samhälle och vad som har hänt inom samhällsutvecklingen i olika delar av världen under de senaste fem decennierna. Frågor som fri abort, kvinnors rätt till lika lön för lika arbete, barnens rätt i samhället och människohandel är känsliga ämnen som Ulla Lemberg belyser i sin film, sina bilder och under sin föreläsning. Seminariet avrundas med publiksamtal ledda av Ulla Lemberg med assistans av representanter från Byrån mot diskriminering och Rädda Barnen samt en visning av utställningen med samma namn. Fotograf Ulla Lemberg är född i Malmö 1946 och har arbetat med fotografi i över 40 år. Hon var en av Sveriges första kvinnliga pressfotografer och hon har huvudsakligen arbetat med att synliggöra de mest utsatta kvinnorna och barnen i världen. Arbetets museum har tidigare producerat och visat hennes utställning Världens kvinnor. Läs mer om Ulla Lemberg på www.facesoftheworld.nu SEMIARIUM: fredag 27 januari kl 9-12, Arbetets museum Folksamsalen plan 6. FRI ENTRÉ SAMARBETSPARTER: Byrån mot diskriminering, Folkuniversitetet, Rädda Barnen FÖR MER INFORMATION: Therése Eklöf, informationschef Arbetets museum, tel 011-23 17 09, 0708-23 17 09, therese.eklof@arbetetsmuseum.se ARBETETS MUSEUM Laxholmen 602 21 Norrköping. Tel 011-18 98 00. Fax 011-18 22 90. www.arbetetsmuseum.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterade event

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping