Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Sensus i Arbetets museums styrelse

Vid museets senaste styrelsemöte blev det klart att Sensus studieförbund beviljas inträde som huvudman i Stiftelsen Arbetets museum. Sensus ersätter TBV som varit huvudman i styrelsen i många år. Övriga huvudmän är LO, TCO, KF och ABF. Sensus gick samman med TBV 2004 och har idag ett nära samarbete med flera TCO-förbund. - Vi är stolta och glada över att få vara en av huvudmännen för Arbetets museum, säger Mats Bernerstedt, förbundschef i Sensus. Vår verksamhetsidé om att skapa mötesplatser för utveckling och lärande har många beröringspunkter med museets verksamhetsidé. Sensus och Arbetets museum har under flera år samarbetat kring föreläsningar och annan programverksamhet i anslutning till museets utställningar. - Vårt samarbete med Sensus är stimulerande och utvecklande. Genom TBV:s uppgående i Sensus behåller vi nu kontakten med tjänstemannarörelsens studieverksamhet samtidigt som vi får nya kontaktytor via Sensus huvudmannaskap. Jag är glad över att få hälsa Sensus välkommen till Stiftelsen Arbetets museum, säger museidirektör Anders Lindh. Bakgrundsfakta Sensus studieförbund arbetar med folkbildning och erbjuder mötesplatser för lärande, upplevelser och gemenskap och har ett brett utbud av cirklar, kurser, utbildningar och kultur över hela landet. Man har verksamhet i landets samtliga kommuner. Omkring 450 personer är anställda och studieförbundet engagerar fler än 12 000 cirkelledare och lärare i studiecirklar och utbildningar. Verksamheten spänner över många områden - från rockmusik, körer och teater till ledarutveckling, yrkesutbildningar, samtalsgrupper och mångfaldens Sverige. Arbetets museum är ett nationellt samtidsmuseum med uppgift att dokumentera arbetet och levandegöra dess historia. I ett stort antal tillfälliga utställningar skildras kvinnor och mäns arbetsliv och vardagsliv. Seminarie- och programverksamhet är en viktig del i verksamheten för att skapa forum för debatt och ge möjlighet för människor att träffas för samtal och diskussion. Arbetets museum är en enskild stiftelse med LO, TCO, KF, ABF och numera även Sensus som huvudmän. FÖR MER INFORMATION: Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, 011-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se Anders Lindh, museidirektör Arbetets museum, 011-23 17 02, anders.lindh@arbetetsmuseum.se Mats Bernerstedt, förbundschef Sensus, 08-727 17 63 (även mobil) ARBETETS MUSEUM Laxholmen 602 21 Norrköping. Tel 011-18 98 00. Fax 011-18 22 90. www.arbetetsmuseum.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping