Gå direkt till innehåll
​Sharpeville 21 mars 1960 – massakern som öppnade världens ögon för apartheid

Pressmeddelande -

​Sharpeville 21 mars 1960 – massakern som öppnade världens ögon för apartheid

Nu öppnar en ny utställning i EWK-museets galleri. Det är tolv teckningar av EWK som berättar om Apartheidsystemets uppkomst och fall. Syftet med utställningen är att uppmärksamma FN:s dag mot rasism och främlingsfientlighet som infaller den 21 mars varje år. 2015 års tema är en uppmaning att ta lärdom från historiska tragedier i kampen mot rasdiskriminering idag.

FN:s dag mot rasism och främlingsfientlighet instiftades till minne av offren i Sharpevillmassakern i Sydafrika den 21 mars 1960. För att uppmärksamma dagen visas tolv av EWK:s teckningar i EWK-museets galleri under tiden 19 mars till och med 13 september.

– Kampen mot rasism uppmärksammas varje år den 21 mars. I år handlar dagen om att ta lärdom från historiska tragedier för att på så vis ge ny kraft till de som arbetar mot rasdiskriminering. Genom utställningen ”Sharpeville” uppmärksammar vi Apartheidsystemet. Teckningarna handlar dels om de människor som ledde demokratiseringsarbetet i Sydafrika, dels om de som med alla medel försvarade rasskillnadspolitiken, berättar Carina Milde, Intendent på EWK-museet.

I utställningen syns kända profiler i Sydafrikas historia så som Desmond Tutu, Nelson Mandela och Frederik Willem de Klerk som alla mottagit Nobels fredspris. Men trots att det gått flera decennier sedan deras medaljer utdelades och sedan massakern inträffade så är fortfarande rasism och diskriminering en del av många människor vardag världen över.

– Många som aktivt arbetar mot rasism får idag utstå hot. Inom den tecknade satiren blir detta än mer märkbart efter attentaten i Paris och i Köpenhamn. Med EWK:s fantastiska bilder hoppas vi kunna uppmärksamma Dagen mot rasism och samtidigt peka på individens möjligheter att påverka och skapa förändring, säger Carina Milde.

Utställningen ”Sharpeville” visas i EWK-museets galleri från och med den 19 mars till och med den 13 september.

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping