Gå direkt till innehåll
​Sharpeville 21 mars 1960 – massakern som öppnade världens ögon för apartheid

Pressmeddelande -

​Sharpeville 21 mars 1960 – massakern som öppnade världens ögon för apartheid

Nu öppnar en ny utställning i EWK-museets galleri. Det är tolv teckningar av EWK som berättar om Apartheidsystemets uppkomst och fall. Syftet med utställningen är att uppmärksamma FN:s dag mot rasism och främlingsfientlighet som infaller den 21 mars varje år. 2015 års tema är en uppmaning att ta lärdom från historiska tragedier i kampen mot rasdiskriminering idag.

FN:s dag mot rasism och främlingsfientlighet instiftades till minne av offren i Sharpevillmassakern i Sydafrika den 21 mars 1960. För att uppmärksamma dagen visas tolv av EWK:s teckningar i EWK-museets galleri under tiden 19 mars till och med 13 september.

– Kampen mot rasism uppmärksammas varje år den 21 mars. I år handlar dagen om att ta lärdom från historiska tragedier för att på så vis ge ny kraft till de som arbetar mot rasdiskriminering. Genom utställningen ”Sharpeville” uppmärksammar vi Apartheidsystemet. Teckningarna handlar dels om de människor som ledde demokratiseringsarbetet i Sydafrika, dels om de som med alla medel försvarade rasskillnadspolitiken, berättar Carina Milde, Intendent på EWK-museet.

I utställningen syns kända profiler i Sydafrikas historia så som Desmond Tutu, Nelson Mandela och Frederik Willem de Klerk som alla mottagit Nobels fredspris. Men trots att det gått flera decennier sedan deras medaljer utdelades och sedan massakern inträffade så är fortfarande rasism och diskriminering en del av många människor vardag världen över.

– Många som aktivt arbetar mot rasism får idag utstå hot. Inom den tecknade satiren blir detta än mer märkbart efter attentaten i Paris och i Köpenhamn. Med EWK:s fantastiska bilder hoppas vi kunna uppmärksamma Dagen mot rasism och samtidigt peka på individens möjligheter att påverka och skapa förändring, säger Carina Milde.

Utställningen ”Sharpeville” visas i EWK-museets galleri från och med den 19 mars till och med den 13 september.

Ämnen

Taggar

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Presskontakt

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09