Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Slöjor - fotoutställning på Arbetets museum

22 AUGUSTI – 5 NOVEMBER 2006 SLÖJOR Fotograf Elin Berge har under ett par år rest runt i Sverige och dokumenterat unga muslimska kvinnor. Nyfiket har hon närmat sig dem för att höra om deras tankar om att bära slöja och att få fotografera dem. I utställningen Slöjor får 28 unga kvinnor ta plats och berätta sina tankar kring slöjan. Fotograf Elin Berge vill förmedla en mer nyanserad bild av den muslimska huvudduken som har fått en sådan laddning i den västerländska kulturen. Alla kvinnor hon har mött och fotograferat för utställningen bär slöja. De säger alla att de valt det själva. - Om man är negativ och tror att alla hatar en, då utstrålar man det. Sjalen är inget hinder, bara en del av ens inställning. Det är nog lätt att skylla på sjalen. Att säga att folk är rasister. Man har hört så mycket negativt på TV, och läst att det är svårt att få jobb med sjal. Det stämmer säkert i vissa fall, men inte överallt. Jag fick ju jobb direkt. Dalia 19 år, Uppsala, studerar till läkare och extraknäcker som butiksbiträde Många av kvinnorna har väl genomtänkta argument för varför de bär slöja. Andra har inte funderat så mycket på varför de använder slöja. För en del handlar det rätt och slätt om att de har blivit kvinnor. Gemensamt för dem alla är att de refererar till Koranen. Allt handlar om tron. Den är för stark för att jag ska känna mig förtryckt för att jag inte kan gå och simma med några killar. Det är bara små saker. Bara jag gör saker för att vara en bra människa. Det räcker för mig. Shema 16 år, Stockholm, studerar Elin Berge är född i Stockholm 1978. Hon började sin professionella fotografkarriär som tjugoåring på Västerbottens Folkblad i Umeå. Sedan dess har hon gått Nordens Fotoskola Biskops-Arnö, vikarierat på Dagens Nyheter och blivit publicerad i de flesta stora tidningar i Sverige. Hon är en av åtta medlemmar i Moment Agency, som samarbetar för att kunna arbeta med bildjournalistik. Elin Berge var en av tre mottagare av Arbetets museums fotopris 2004. Utställningen Slöjor har tidigare visats på Galleri Kontrast i Stockholm och på Västerbottens Museum. I boken Slöjor, som kom ut i mars 2006, finns Elins bilder samlade liksom en essä av Edda Manga. PRESSVISNING: tisdag 22 augusti kl 13.00, Arbetets museum plan 7. Elin Berge medverkar. VERNISSAGE: tisdag 22 augusti kl 18.00. Elin Berge medverkar. UTSTÄLLNINGSPERIOD: 22 augusti-5 november 2006 HÄMTA PRESSBILDER: hämtas på www.arbetetsmuseum.se under Presstjänst. Ingen kod krävs. FÖR MER INFORMATION: Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, tel 011-23 17 09, 0708-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se, intendent Kerstin Ullström Elam, tel: 011-23 17 06, kerstin.elam@arbetetsmuseum.se ARBETETS MUSEUM Laxholmen 602 21 Norrköping. Tel 011-18 98 00. Fax 011-18 22 90. www.arbetetsmuseum.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

Relaterade event

Slöjor - fotoutställning på Arbetets museum

Tid 22 Augusti 2006 13:00 – 13:00

Plats Arbetets museum

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping