Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Smaka vår läckra Pizza!

Smaka vår läckra Pizza! 10 SEPTEMBER - DECEMBER 2005 Arbetets museum presenterar den 10 september en utställning om två fenomen som på bara drygt 30 år fått ett otroligt genomslag i det svenska samhället; pizzan och pizzerian. I utställningen Smaka vår läckra Pizza! skildras också en av Sveriges stora, dolda yrkesgrupper - pizzabagaren. När kom pizzan till Sverige? Vad är egentligen en svensk pizza? Hur är det att jobba på en pizzeria? Smaka vår läckra pizza! tar med besökaren på en resa genom den svenska pizzerians historia och en botanisering i landets utbud av pizzor och pizzerior. I utställningen möter vi de som arbetar på pizzeriorna som berättar om sin arbetssituation och vardag. ­Tanken med utställningen är att skildra det faktum att det idag finns något som faktiskt kan kallas svensk pizza, både namn och ingredienser vittnar om en svensk pizzakultur. Vi vill på ett enkelt sätt bidra till en diskussion kring pizzafenomenet och samtidigt uppmärksamma de anställdas villkor, bakgrund och anledning till valet av yrke, säger producent Mårten Mellberg. I samarbete med Hotell och Restaurang Facket (HRF) har Arbetets museum startat en insamling av material från landets otaliga pizzerior. Denna dokumentation och resultatet av densamma ligger nu till grund för utställningen som visas under hösten på Arbetets museum. Materialet kommer delvis att gestaltas genom en sökmotor i utställningen, där man t. ex kan söka bland över tiotusen pizzor från hundratals pizzerior. Till exempel kan man ta reda på hur många pizzerior som har en pizza som heter Bussola på menyn och vad den innehåller. I utställningen visas även fotograf Eva Hildén Smiths bildserie Nästan Hemma. Hon har rest runt i Sverige och fotograferat pizzainteriörer. Hennes intresse ligger i skärningspunkten mellan det som anses fult eller smaklöst respektive anspråkslöst eller hemtamt. ­Jag förundras över hur dessa pizzerior tycks utgöra en slags civilisationens minsta gemensamma nämnare. Trots sitt monotona utbud, trots sitt ofta sjaskiga yttre och inre, säger Eva Hildén Smith på sin hemsida www.labellerockette.com PRESSVISNING: torsdag 8 september kl 10.00, Arbetets museum plan 3. Producent Mårten Mellberg och representanter från Hotell och Restaurang facket medverkar. VERNISSAGE: lördag 10 september kl 14.00. Mårten Mellberg och lokala pizzabagare medverkar. UTSTÄLLNINGSPERIOD: 10 september – december 2005 FÖR MER INFORMATION: Therése Eklöf, informationschef Arbetets museum, tel 011-23 17 09, 0708-23 17 09, therese.eklof@arbetetsmuseum.se eller producent Mårten Mellberg 011-231715, marten.mellberg@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping