Gå direkt till innehåll
"UFO Norrköping" öppnar på Arbetets museum lördag 11 mars. Illustration: Kieran Gabriel
"UFO Norrköping" öppnar på Arbetets museum lördag 11 mars. Illustration: Kieran Gabriel

Pressmeddelande -

Snart öppnar UFO Norrköping!

PRESSINBJUDAN | Har du någonsin undrat om vi är ensamma i universum? Då är UFO Norrköping något för dig. Den 9 mars kl. 10.30 bjuder vi in pressen till en förhandstitt på vår nya utställning om ufo-fenomenet och dess oväntade koppling till Norrköping.

Medverkar på pressvisningen gör både filmkollektivet Crazy Pictures och ufo-arkivet Archives for the Unexplained. Ta chansen till exklusiva intervjuer och låt dig fascineras av årets mest oförklarliga utställning!

Världens största ufo-arkiv, Archives for the Unexplained, råkar vara beläget i Norrköping. Denna osannolika sanning blev startskottet för den guldbaggenominerade storfilmen UFO Sweden av Norrköpingskollektivet Crazy Pictures. Nu har Arbetets museum vävt samman berättelsen om filmen, fenomenet och ufo-arkivet i den nya utställningen UFO Norrköping, som öppnar för allmänheten den 11 mars.

– Ufo-arkivet har helt klart väckt något hos oss på museet. Vi fångades av sökandet efter fakta och passionen hos människorna som arbetar där, säger Johanna Haverlind, utställningschef på museet.

UFO Norrköping är framtagen i samarbete med både ufo-arkivet och Crazy Pictures. Norrköping spelar en central roll i utställningen: här varvas ufo-observationer från trakten med rekvisita och bortklippta scener från filminspelningen. Besökarna får även bekanta sig med personerna bakom arkivet och hur arbetet med att kritiskt granska ufo-rapporter går till.

– Utställningen handlar om att blicka upp mot stjärnhimlen och känna förundran. Om bluffar och källkritik. Och inte minst om svenskt föreningsliv, komplett med välanvända kaffemuggar. Det kommer bjudas på både mystik, nostalgi och en omslutande och fantasieggande upplevelse, säger Jacob Mattisson, formgivare för utställningen.

PRESSVISNING 9 MARS KL 10.30

Plats: Arbetets museum i Norrköping, plan 5.

Medverkande:

Johanna Haverlind, utställningschef och Jacob Mattisson, formgivare, Arbetets museum

Clas Svahn, ordförande och Anders Liljegren, arkivansvarig, Archives for the Unexplained (AFU)

Olle Tholén, producent, Rasmus Råsmark, kreatör/projektledare, m.fl., Crazy Pictures

Meddela gärna närvaro till anna.redmalm@arbetetsmuseum.se. Varmt välkomna!

Vernissage

Utställningen öppnar för allmänheten med vernissage lördag den 11 mars kl 11.00. Crazy Pictures och representanter för UFO-Sverige/AFU medverkar under vernissagen. Utställningen invigs av kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl.
Facebookevent för vernissagen

Pressbilder

www.arbetetsmuseum.se/pressbilder (pressbilder på utställningen publiceras efter öppning)

crazypictures.se/press

www.ufo.se/index.php/press

Kontakt

Johanna Haverlind, utställningschef och biträdande museidirektör, Arbetets museum, tel. 011-23 17 02, johanna.haverlind@arbetetsmuseum.se

Jacob Mattisson, formgivare, Arbetets museum, tel. 011-23 17 45, jacob.mattisson@arbetetsmuseum.se

Clas Svahn, ordförande för AFU och internationell samordnare i UFO-Sverige, tel. 070-620 11 48, clas.svahn@gmail.com

Olle Tholén, producent, Crazy Pictures, tel. 076-814 70 91, olle.tholen@crazypictures.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping