Gå direkt till innehåll
I Arbetets museums ateljé går förberedelserna på högvarv. Jacob Mattisson, formgivare och Johanna Haverlind, utställningschef, ser fram emot att se utställningen ta form. Foto: Arbetets museum
I Arbetets museums ateljé går förberedelserna på högvarv. Jacob Mattisson, formgivare och Johanna Haverlind, utställningschef, ser fram emot att se utställningen ta form. Foto: Arbetets museum

Pressmeddelande -

Ufo-fenomenet landar på Arbetets museum

Allt började med ett arkiv i en källarlokal. Ett verklighetens Arkiv X som blev startskottet för årets stora svenska äventyrsfilm. Nu bygger Arbetets museum UFO Norrköping – en utställning om fenomenet, filmen och världens största ufo-arkiv. Pressvisning hålls den 9 mars kl. 10.30 på Arbetets museum, plan 5. Save the date!

Ufo-arkivet – eller Archives for the Unexplained (AFU), som det egentligen heter – grundades i Södertälje år 1973 och flyttade till Norrköping 1979. I dag samlar arkivet omkring 75 000 rapporter om ufo-observationer från världens alla hörn.

– Ufo-arkivet har helt klart väckt något hos oss på museet. Vi fångades av sökandet efter fakta och passionen hos människorna som arbetar där, säger Johanna Haverlind, utställningschef på museet.

  Rekvisita räddades från tippen

  Det var det Norrköpingsbaserade filmkollektivet Crazy Pictures och Norrköpings filmfond som först kontaktade museet med idén om en ufo-utställning. Crazy Pictures var då mitt i inspelningen av UFO Sweden, den uppmärksammade storfilmen som inspirerats av arkivet och har Sverigepremiär i jul. Filmteamet funderade på hur rekvisitan skulle kunna leva vidare efter inspelningen.

  – Vi kände att den värld som vi upptäckte i filmskapandet var för spännande och mångbottnad för att enbart bli en film. Därför är det fantastiskt att kunna bjuda in till en utställning där man kan djupdyka in i ufo-världen, ta del av skapandet bakom kulisserna och all härlig 90-talsrekvisita vi tagit fram till filmen, säger Olle Tholén på Crazy Pictures.

  Mystik, nostalgi och Norrköping

  Precis som i UFO Sweden spelar Norrköping en central roll i den kommande utställningen. Här varvas ufo-observationer från trakten med rekvisita och bortklippta scener från filminspelningen. Besökarna får även bekanta sig med personerna bakom arkivet och hur arbetet med att kritiskt granska ufo-rapporter går till.

  – Utställningen handlar om att blicka upp mot stjärnhimlen och känna förundran. Om bluffar och källkritik. Och inte minst om svenskt föreningsliv, komplett med välanvända kaffemuggar. Det kommer bjudas på både mystik, nostalgi och en omslutande och fantasieggande upplevelse, säger Jacob Mattisson, formgivare för utställningen.

   Först en storfilm och nu en utställning. Vad tycker arkivet själva om uppmärksamheten?

   – Det är både roligt och hedrande att AFU, och UFO-Sverige, har fått inspirera till den här fantastiska filmen och nu även en utställning på Arbetets museum! Och jag är säker på att många kommer att hitta till oss när de har sett den. Ufo är ett ämne som skapar intresse och debatt och där vill vi gärna vara en plats där den som vill kan hämta kunskap eller kanske rapportera något man har sett, säger Clas Svahn, ordförande för AFU och internationell samordnare i UFO-Sverige.

    Utställningen UFO Norrköping öppnar på Arbetets museum den 11 mars.
    Pressvisning hålls 9 mars kl. 10.30, Arbetets museum, plan 5. Save the date!

    Kontakt

    Johanna Haverlind, utställningschef och biträdande museidirektör, Arbetets museum, tel. 011-23 17 02, johanna.haverlind@arbetetsmuseum.se

    Jacob Mattisson, formgivare, Arbetets museum, tel. 011-23 17 45, jacob.mattisson@arbetetsmuseum.se

    Clas Svahn, ordförande för AFU och internationell samordnare i UFO-Sverige, tel. 070-620 11 48, clas.svahn@gmail.com

    Olle Tholén, producent, Crazy Pictures, tel. 076-814 70 91, olle.tholen@crazypictures.se

    Pressbilder

    www.arbetetsmuseum.se/pressbilder

    crazypictures.se/press

    www.ufo.se/index.php/press
    Om Archives for the Unexplained (AFU)

    I 16 olika lokaler, de flesta i källarutrymmen, i utkanten av Norrköping ligger stiftelsen Archives for the Unexplained (”Arkivet för det oförklarade”) som är världens största specialiserade ufo-arkiv, enligt stiftelsen.

    Arkivet omfattar bibliotek med 4 000 hyllmeter med 37 000 titlar och 75 000 originalrapporter om ufo-observationer, cirka en miljon tidningsklipp, 500 rullband och 10 000-tals foton och illustrationer.

    Här finns också UFO-Sveriges rapportcentral, dit allmänheten kan ringa in observationer av okända fenomen på himlen. Hit inkommer omkring 200–300 rapporter varje år.

    Stiftelsen drivs ideellt av ett 10-tal personer och fyra anställda, med hjälp av lönebidrag från Arbetsförmedlingen.

    Källa: Stiftelsen Archives for the Unexplained (AFU)

    Om Arbetets museum

    Arbetets museum är ett nationellt centralmuseum med uppdrag att dokumentera och berätta om arbete och vardagsliv. Museet samlar inte på föremål, utan på personers minnen och historier från arbetslivet. Museet ska också stödja och synliggöra landets övriga ca 1500 arbetslivsmuseer.

    Arbetets museum öppnade 1991 och är beläget i hjärtat av Norrköpings Industrilandskap, i den ståtliga gamla textilfabrik från 1917 som i folkmun kallas för Strykjärnet.

    Arbetets museum är en enskild stiftelse med LO, TCO, ABF, KF och Sensus som huvudmän.

    Läs mer på www.arbetetsmuseum.se

    Om Crazy Pictures

    Crazy Pictures är filmkollektivet från Norrköping som tagit filmvärlden med storm.

    Crazy Pictures bildades 2008 och har sedan dess gjort sig välkända för sina hypade kortfilmer ”Poesi för fiskar” på YouTube men också för sin långfilm ”Den blomstertid nu kommer”. Nu är Crazy Pictures aktuella med sin andra långfilm, UFO Sweden, som går upp på de svenska biograferna juldagen 2022.

    Länk till trailern för UFO Sweden:

    https://www.youtube.com/watch?v=LIhCLNtWrjI

    Källa: Crazy Pictures

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner


    På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

    Kontakter

    Anna Redmalm

    Anna Redmalm

    Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

    Relaterat innehåll

    På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

    Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

    Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

    Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

    Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

    Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

    Arbetets museum
    Laxholmen
    602 21 Norrköping