För en vecka sedan startade Arbetets museum, TCO och Lunarstorm sin gemensamma insamling av ungas framtidsvisioner. Via sajten Lunarstorm samlar man in berättelser från gymnasieungdomar om vad de har för tankar, idéer, drömmar och åsikter om sitt framtida arbetsliv. Redan nu har över 400 bidrag kommit in från ungdomar i hela Sverige.
- Vi är mycket nöjda. Första dagen fick vi in 86 bidrag. Det är mer än vi totalt brukar få in vid våra insamlingar. Vi vänder oss oftast till redan yrkesverksamma och ber dem berätta om sitt yrkesliv. Vi har tidigare inte gjort en så omfattande insamling bland ungdomar, så vi tycker projektet är mycket spännande. Det blir även ett sätt för oss att utveckla nya metoder för insamlingar, berättar Ann Kristin Carlström, forskningschef på Arbetets museum i Norrköping.
Samarbetet kallas Framtidsinsamlingen och ingår i TCOs projekt Jobbkoll (www.jobbkoll.se).
Jobbkoll riktar sig till gymnasieungdomar som söker information om sina rättigheter i arbetslivet.
- Vi gör det här därför att vi vill inspirera unga att fundera över, drömma om och förbereda sig inför arbetslivet. TCO som facklig organisation har mycket att erbjuda unga på den här fronten. Genom det här samarbetet kan vi dessutom få mer koll på vad ungdomar förväntar sig av facket, säger Lena Östman som är projektledare på TCO.
Berättelserna ska samlas in via Lunarstorms hemsida och sedan arkiveras på Arbetets museum.
- För oss gick det inte att motstå frestelsen att vara med på ett så här roligt projekt. På Lunarstorm finns 70 procent av Sveriges 15–20-åringar. Det känns självklart att vara med på Framtidsinsamlingen och gå till historien, säger Lovisa Sterner som är projektledare på Lunarstorm.
Genom att lämna ett bidrag deltar ungdomarna också i en tävling. Bland alla berättelser kommer arrangörerna tillsammans att utse de bästa bidragen. Vinnarna presenteras på TCO:s kongress i Stockholm, maj 2007. Första pris är en bärbar dator. Andra- och tredjepriset är mobiltelefoner. Dessutom kommer en handfull av de bästa bidragen att publiceras i en antologi som släpps i samband med prisutdelningen.
FÖR MER INFORMATION:
Ann Kristin Carlström, Arbetets museum, 011-23 17 22, 0708-23 17 03
Lena Östman, TCO, 070-543 51 37
Lovisa Sterner, Lunarstorm, 070-969 02 03
www.jobbkoll.se, www.lunarstorm.se, www.arbetetsmuseum.se
Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, 0708-23 17 09
Evelina Mildner Lindén, pressekreterare, TCO, 070-481 91 21
ARBETETS MUSEUM Laxholmen 602 21 Norrköping. Tel 011-18 98 00. Fax 011-18 22 90. www.arbetetsmuseum.se
På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.
Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.
Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.
Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.
Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.
Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!