Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Tågtema på Arbetets museum

I år firar järnvägen 150 år och det uppmärksammar Arbetets museum i Norrköping med två mindre utställningar om människor som älskar tåg. Utställningarna visas under hela sommaren. Arbetets museum har under några års tid i mindre utställningar på entréplan berättat om verksamheten på olika arbetslivsmuseer i Sverige. Under sommaren berättar vi om de över 100 järnvägsföreningar och privatbanor som finns runt om i Sverige. Flera är populära turistmål. Ett ångande hantverk – en berättelse om museijärnvägar I utställningen Ett ångande hantverk – en berättelse om museijärnvägar är fokus ställt på de människor som hängivet arbetar för att bevara och berätta om äldre tiders järnvägar. Museijärnvägarna drivs av ideella krafter och det är åtskilliga timmar som går åt för att sköta ånglok, vagnar, spår och stationshus. I utställningen kan man bland annat lyssna på när några av dessa tågentusiaster berättar om sitt intresse. Man kan slå sig ned i bekväma tågsäten och prova sina tågkunskaper, och både små och stora barn kan bygga egna tåglandskap i tågbanor av trä. Järnvägare I Café Strykjärnet visas under sommaren Maria Steéns fotoutställning Järnvägare – en berättelse om människor som älskar tåg. Fotograf Maria Steén har i utställningen följt medlemmarna i museiföreningen Anten-Gräfsnäs Järnväg. Järnvägen är ett av många svenska turistmål som barnfamiljer vallfärdar till för att åka ånglok och äta glass. För många av föreningens medlemmar är föreningen också en ställföreträdande familj, ett andra hem där man tillbringar all sin lediga tid. Museijärnvägen drivs helt och hållet genom medlemmarnas ideella arbete. Årets alla helger kommer människor hit från alla delar av samhället för att bo och arbeta tillsammans. Åldrarna varierar mellan 15 och 85 men saknar betydelse i sammanhanget, det är passionen för ångtåg och järnvägar som räknas. Maria Steén är född 1968 och en av grundarna till fotografagenturen MOMENT. Maria jobbar för magasin och dagspress. Hon har bott och arbetat i New York, Dublin och Malmö, Stockholm och Göteborg. Hon medverkade nyligen i boken ”24 timmar i katolska kyrkan” som publicerades i ett antal länder världen över. Maria är utbildad på International Center of Photography i New York och på Poppius Journalistskola i Stockholm. PRESSVISNING: enligt överenskommelse. Kontakta Felicia Eriksson, se nedan. UTSTÄLLNINGSPERIOD: från 22 maj och hela sommaren 2006 HÄMTA PRESSBILDER: bilder från utställningen Järnvägare hämtas på www.arbetetsmuseum.se http://www.arbetetsmuseum.se, under Presstjänst. Ingen kod krävs. FÖR MER INFORMATION: Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, tel 011-23 17 09, 0708-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se, projektledare Torsten Nilsson, tel: 011-23 17 26, torsten.nilsson@arbetetsmuseum.se ARBETETS MUSEUM Laxholmen 602 21 Norrköping. Tel 011-18 98 00. Fax 011-18 22 90. www.arbetetsmuseum.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping