Gå direkt till innehåll
​Textilarbetares hemliga språk i utställningen ”Kod”

Pressmeddelande -

​Textilarbetares hemliga språk i utställningen ”Kod”

Under 1900-talet utvecklade kvinnliga textilarbetare i Lancashire, England, ett hemligt språk, kallat Mee-Mawing. Språket använde de för att kommunicera genom det höga oväsendet från maskinerna i textilfabrikerna. Kristina Müntzing har i sitt forskningsprojekt undersökt detta hemliga språk, ett projekt som mynnat ut i ”Kod”, en utställning som visas på Arbetets museum under sommaren.

Kristina Müntzings utställning ingår i ett längre konstnärligt forskningsprojekt som undersöker kommunikation och hemliga språk genom referenser till textilindustrins historia och till framväxten av socialistiska rörelser. Kristina Müntzings arbeten använder konsthantverk för att skapa ett visuellt språk för radikala politiska rörelser. Bilder från skilda tider och geografier strimlas och vävs ihop, och blir därmed både bild och mönster, karta och arkiv.

- Mee-Mawing var en kombination av pantomim, dans, och att läsa på läppar. Språket användes för arbetsrelaterade konversationer, vardagligt småprat, och politiska diskussioner som hölls hemliga för kvinnornas förmän och överordnade, berättar Kristina Müntzing.

Utställningen Kod visas på Arbetets museum 16 juni-25 augusti 2018.

Om konstnärenKristina Müntzing föddes i Helsingborg 1973. Hon är utbildad vid Goldsmiths College i London och Konsthögskolan Valand. Kristina Müntzing har i perioder varit bosatt på olika håll i världen, bl.a. i Buenos Aires, Istanbul, London, och Tallinn. Nu senast i Berlin där hon fick konstnärsnämndens ettåriga Berlin-stipendium på Bethanien och Kunstwerke. Kristina Müntzings verk har vistats på konsthallar och gallerier i Sverige och utomlands, bland annat Kiasma i Helsingfors, Kunst Werke Studiolo, Berlin, Växjö Konsthall, Eskilstuna konsthall, Ronneby konsthall Varbergs konsthall, Svenska Institutet i Paris.

Pressvisning

Media inbjuds till en förhandstitt av utställningen på fredag den 15 juni 2018, kl 10.00. Kristina Müntzing finns på plats för att berätta mer om sitt projekt och utställningen ”Kod”.

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Presskontakt

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09