Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Tove Jansson och Mumintrollet kommer till Arbetets musem i Norrköping

DET STORA ÄVENTYRET

Den 28 april öppnar sommarens temautställning Det stora äventyret i EWK-museet på Arbetets museum i Norrköping. I utställningen får vi följa Mumintrollet och hans vänner genom ett landskap fyllt av lurande faror, mörka grottor och solglittrande horisonter. Vi får också möta Mumins skapare, den finska författaren och konstnären Tove Jansson, och hennes arbete som politisk illustratör.

Utställningen baseras på de tre bilderböckerna Vem ska trösta Knyttet, Hur gick det sen? och Den farliga resan. Museets besökare får följa med på en vandring i Mumindalen där de bland annat får träffa Snorkfröken, Mumin och Lilla My. Besökarna får också ta del av Tove Janssons mindre kända sida som politisk illustratör.

Redan vid 15 års ålder fick Tove Jansson sin första politiska illustration publicerad i den finska tidningen Garm. Först under andra världskriget gavs hon ut på regelbunden basis och från 1944 gjorde hon nästan alla omslagsbilder. Tove Jansson producerade runt femhundra illustrationer för tidningen innan den lades ner 1953.

 I Tove Janssons satirteckningar om det världspolitiska läget blev figuren Snork såväl hennes medkommentator som hennes egen signatur. Snork hade en smal nos, saknade (ibland) svans och var inte alltid på ett trevligt humör. Så småningom utvecklades figuren till att bli den mjukare och rundare figur med svans och vänligt sinnelag som kom att bli huvudperson i hennes böcker om Mumindalen.

TOVE JANSSON (1914–2001)
Den världskända finska författaren och konstnären Tove Jansson föddes 1914 i Helsingfors. Hennes föräldrar var båda konstnärer. Hennes mamma, Signe Hammarsten Jansson, var tecknare och känd under signaturen Ham. Hennes pappa, Viktor Jansson, var skulptör. Tove Jansson utbildade sig på Tekniska skolan (Konstfack) i Sverige och vid Finska Konstföreningens ritskola. Hon var verksam både som konstnär, illustratör och författare. Tove Jansson publicerade både barnböcker och skönlitteratur för en vuxen publik. Mellan 1945-1980 gav hon ut sammanlagt tretton böcker om Mumin varav fyra var bilderböcker.

PRESSVISNING: torsdag 26 april kl 10.
VERNISSAGE: lördag 28 april kl 14.
UTSTÄLLNINGSPERIOD: 28 april–4 november 2012.
PRESSBILDER: finns att ladda hem på www.arbetetsmuseum.se under Press.

FÖR MER INFORMATION:
Carina Milde, intendent på EWK-museet, 011-23 17 15, carina.milde@arbetetsmuseum.se
Linda Hagberg, vik. informationschef på Arbetets museum, 011-23 17 09, linda.hagberg@arbetetsmuseum.se  

Ämnen

Kategorier

Regioner


EWK-museet är ett centrum för politisk illustrationskonst och en viktig del av Arbetets museum i Norrköping. Här finns en permanent utställning om Ewert Karlsson, EWK, en av Sveriges mest kända politiska tecknare. På EWK-museet visas också tillfälliga temautställningar och bilder av andra politiska tecknare. www.arbetetsmuseum.se   

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping