Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

TRANS

Sydsvenskans fotograf Linda Axelsson, har följt malmöprofilen Claes Schmidt som är transvestit och kallar sitt alterego Sara Lund. I september 2003 avslöjade Claes Schmidt sitt hemliga liv i Sydsvenskan och därefter har denna fotoutställning skapats som nu visas på fotogalleriet Hyllan på Arbetets museum i Norrköping under hösten. Claes Schmidt är i Malmö känd som en driftig företagsledare som driver Slagthuset. Ingen förutom den närmaste familjen kände tidigare till hans andra liv, som kvinnan Sara Lund. Sara Lund har länge varit en frontfigur bland transvestiter i Skandinavien, men ingen har vetat att hon i vardagslivet är Claes Schmidt. I september 2003 gick Claes ut öppet och berättade om sitt dubbelliv i Sydsvenskan. Vid det tillfället möttes han och Sydsvenskans fotograf Linda Axelsson, som därefter har följt Claes Schmidt/Sara Lund i olika vardagssituationer. Bilderna från dessa möten har resulterat i fotoutställningen Trans som visas på Arbetets museum i Norrköping fram till november. - Jag har varit paniskt rädd för att bli avslöjad i hela mitt vuxna liv. Det är slut med det nu. Jag är transvestit och jag skäms inte. Det är otroligt skönt att stå för det, säger Sara Lund. Idag reser Sara Lund runt i Sverige och arbetar som transinformatör vid olika arrangemang. Hon talar om svårigheten att förklara, att svara på alla frågorna och inte minst svårigheten att själv förstå. Hon gör det på ett avslappnat och humoristiskt sätt, allt för att kunna nå många. Sara Lund deltog även på invigningen av utställningen Normen Skaver - på jobbet är väl alla hetero..? som öppnade på Arbetets museum i april 2005. Utställningen fick RFSL Stockholms regnbågspris den 3 augusti i år. PRESSVISNING: tisdag 23 augusti kl 13-16 Hyllan plan 2, kontakta Therése Eklöf eller Kerstin Ullström Elam enligt nedan. ÖPPNAR: tisdag 23 augusti kl 18 UTSTÄLLNINGSPERIOD: 23 augusti – 6 november 2005 fotogalleriet Hyllan HÄMTA PRESSBILDER: finns att hämta på www.arbetetsmuseum.se , ingen kod krävs. Under Presstjänst finns pressmeddelanden och pressbilder. FÖR MER INFORMATION: Therése Eklöf, informationschef Arbetets museum, tel 011-23 17 09, 0708-23 17 09, therese.eklof@arbetetsmuseum.se eller intendent Kerstin Ullström Elam, 011-23 17 06, kerstin.elam@arbetetsmuseum.se . Fotograf Linda Axelsson 070-378 10 72.

Ämnen

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping