Följ Arbetets museum

Truth be told - om sanningen ska fram?

Pressmeddelande   •   Nov 07, 2011 10:47 CET

Nordisk vandringsutställning om yttrandefrihet och tolerans

Lördag den 12 november öppnar vandringsutställningen Truth be told – om sanningen ska fram? på Arbetets museum i Norrköping. En utställning om tre tabun: politik, sex och religion. Kan man utmana rådande tabun? Och till vilket pris? Nordiskt nätverk för politisk illustrationskonst återvänder med den andra av tre planerade nordiska vandringsutställningar.

När yttrandefriheten debatteras återkommer följande citat, vilket ofta tillskrivs Voltaire (1694–1778).”I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it.”
"Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att framföra dem."
ur The Friends of Voltaire av Evelyn Beatrice Hall, 1906

I ljuset av det senaste årets utveckling i Nordafrika och Mellanöstern blir frågan om yttrandefrihet och demokrati än mer aktuell. De arabiska folkens krav på demokrati och allas rätt till sin egen röst har skanderats på gator och torg. Då censuren inte lyckats stoppa alla rapporter som läckt ut ökar gradvis omvärldens medvetenhet om såväl övergrepp som demokratiska segrar.

De tre stora ämnena sex, politik och religion är mer eller mindre tabubelagda i arabvärlden. Oavsett var politiska illustratörer är verksamma måste de på ett eller annat sätt förhålla sig till dessa tabun i sina kommentarer om den arabiska världen, dess folk och kultur. I utställningen tolkar nordiska tecknare såväl sina egna länder som länder där gränserna för traditionella värderingar bevakas allt hårdare. Utställningen Truth be told – om sanningen ska fram? blir en öppen fråga till varje människa om begreppen tolerans och yttrandefrihet.

Truth be told – om sanningen ska fram? är resultatet av den andra av tre nordiska konferenser som utifrån den politiska illustrationskonsten problematiserar kring dagsaktuella teman som alla berör kampen för demokrati, yttrandefrihet och alla människors lika värde.

Utställningen visas parallellt i Sverige och Norge för att sedan flyttas över till Finland den 12 januari 2012.

PRESSBILDER: finns att ladda hem på www.arbetetsmuseum.se under Press. Ingen kod behövs.
PRESSVISNING: torsdag 10 november kl 10.
VERNISSAGE: lördag 12 november kl 14. En del av animations- och seriefestivalen Ruta till ruta 11-13 nov.
UTSTÄLLNINGSPERIOD: 12 november–15 januari 2012
PROGRAM: Fokus Sverige – Efter vernissagen tar ett samtal vid mellan tecknaren Magnus Bard och Carina Milde, där fokus flyttas från arabvärlden till Sverige. Vilka tabun finns i vårt eget samhällsliv och vår kultur? Hur ser villkoren ut för svenska tecknare och redaktörer, och utövas det någon självcensur?

FÖR MER INFORMATION:
Carina Milde, intendent EWK-museet, 011-23 17 15, 0733-57 17 15, carina.milde@arbetetsmuseum.se Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, 011-23 17 09, 0708-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

Om Nordiskt nätverk för politisk illustrationskonst
Nätverket syftar till att sätta fokus på politisk illustration och öka kunskapen om vad bilderna säger om samhället och om konstnärernas samhällsroll. I nätverket ingår Arbetets museum/EWK-museet Centrum för politisk illustrationskonst i Sverige, AvisTegnernes Hus i Norge och Päivälehti museum - nyhetsarbetets och tryckteknikens historia i Finland. Nätverket ska hålla tre konferenser vars rapporter ska ligga till grund för tre nordiska vandringsutställningar. Nätverket finansieras av Kulturkontakt Nord. 

Om EWK och EWK-museet
EWK-museet Centrum för politisk illustrationskonst är beläget på plan 3 i Arbetets museum i Norrköping. Här finns en permanent utställning om tecknaren Ewert Karlsson (1918-2004), mer känd under signaturen EWK. I ett särskilt galleri visar vi bilder ur den samling på nära 2000 teckningar som finns i vårt arkiv. EWK-museet har möjliggjorts genom en donation från Centerpartiet. Aftonbladet, LRF och Söderköpings kommun har också bidragit med medel för museets uppbyggnad.