Gå direkt till innehåll
Den 25 november öppnar Ulf Lundkvists nya utställning "Det är kul att hålla på" på Arbetets museum i Norrköping. Foto: Josefine Laul, illustration: Ulf Lundkvist, båda beskurna.
Den 25 november öppnar Ulf Lundkvists nya utställning "Det är kul att hålla på" på Arbetets museum i Norrköping. Foto: Josefine Laul, illustration: Ulf Lundkvist, båda beskurna.

Pressmeddelande -

Ulf Lundkvist får EWK-priset – öppnar ny utställning på Arbetets museum

PRESSVISNING | I dag, på EWK:s födelsedag, är vi glada att avslöja årets EWK-pristagare: Ulf Lundkvist! Den 25 november tar den folkkäre tecknaren emot priset på Arbetets museum och inviger samtidigt sin nya separatutställning Det är kul att hålla på. Varmt välkomna på pressvisning torsdag 23 november kl. 10.00.

Ulf Lundkvist föddes 1952 i Norrköping, men växte upp i Stockholms södra förorter. Han är utbildad på Konstfack och gav ut sin första bok 1977 med skolkamraten Alf Tjällskog. Sedan dess har det blivit många fler böcker. Hans figurer i serien Assar har varit ett ständigt återkommande inslag i Dagens Nyheter sedan 1990.

Landsbygden, knegandet och fattigdomen

Numera är Ulf Lundkvist bosatt i Krokek utanför Norrköping och har gärna ett landsbygdsperspektiv i sina bilder. Han är hedrad över EWK-priset:

– Min berättelse har ett underifrånperspektiv och handlar i hög grad om landsbygden, knegandet och fattigdomen. Det är inspirerande, EWK tillhör min kulturella bakgrund. Jag blev lite överraskad över priset, tycker inte att jag jobbar med ren satir, men är samtidigt hedrad över utmärkelsen.

Lördag 25 november bjuds allmänheten in till dubbla festligheter på Arbetets museum. Då tar Ulf Lundkvist emot EWK-priset och inviger samtidigt sin nya separatutställning Det är kul att hålla på, med teckningar, skisser och måleri från sitt mångåriga konstnärskap.

”Det skenbart enkla är det svåraste”

Ulf har tecknat för pressen i hela sitt yrkesliv – direkt efter Konstfack började han arbeta för den då nystartade tidningen ETC. Sedan följde Galago och Dagens Nyheter. Han säger själv att han gör det som behöver göras i sammanhanget och att när en teckning väl är klar går han vidare med nästa. Några av hans favoriter, förutom EWK, är Tove Jansson och Magnus Bard.

– Tove Jansson lärde mig tidigt att det skenbart enkla är det svåraste. Jag gillar också Magnus Bard, hans sätt att kommentera vidgar vårt seende, säger Ulf.

Att EWK-juryn valt Ulf Lundkvist är ingen tillfällighet.

– Vi är många som i decennier följt och gillat Ulf Lundkvists särpräglade stil och figurer. Hans bilder handlar inte om de stora namnen i samhället, med de får oss att såväl skratta som att tänka till. Precis som vi gör när vi betraktar EWK:s satirer, säger Torbjörn Österholm, EWK-prisjuryns ordförande.

Juryns motivering lyder:

”Ulf Lundkvists särpräglade figurer kommenterar livets ganska hopplösa problem och händelser. Miljön är vardaglig, ofta framför korvkiosken eller vid köksbordet. Hans underifrånperspektiv får oss att såväl tänka till som att skratta. Precis som god satir ska fungera för att väcka gensvar hos publiken.”

Om EWK-priset

EWK-priset om 10 000 kronor instiftades år 2000 och delas i dag ut av EWK-sällskapet i samarbete med Fullersta Gård och Arbetets museum. Bland tidigare vinnare finns bland andra Liv Strömquist, Jonathan ”Zapiro” Shapiro och Robert Nyberg. Den 25 november tar Ulf Lundkvist emot priset på Arbetets museum i Norrköping. Samtidigt öppnar museet en ny separatutställning med hans bilder.

Läs mer om EWK-priset: www.arbetetsmuseum.se/utstallningar/politisk-illustration/ewk-priset

Pressvisning

Tid: Torsdag 23 november kl 10.00

Plats: Arbetets museum, plan 3

Ulf Lundkvist och intendent Carina Milde närvarar.

Föranmäl gärna närvaro med ett mail till anna.redmalm@arbetetsmuseum.se.

Prisutdelning och vernissage

Tid: Lördag 25 november kl 14.00

Plats: Arbetets museum, plan 3

Intendent Carina Milde hälsar välkommen följt av utdelning av EWK-priset. Ulf Lundkvist berättar om utställningen och sitt konstnärskap. Förfriskningar.

Kontakt

Ulf Lundkvist Ulf.lundkvist1@gmail.com

Carina Milde, intendent Arbetets museum, Tel: 011-23 17 15, carina.milde@arbetetsmuseum.se

Torbjörn Österholm, EWK-prisjuryns ordförande, tel: 070-209 24 32, Osterholmtorbjorn@gmail.com

Pressbilder

Se nedan eller besök vårt mediearkiv på MyNewsdesk. För pressfrågor, kontakta anna.redmalm@arbetetsmuseum.se.

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping