Pressmeddelande -
Ulf Lundkvist får EWK-priset – öppnar ny utställning på Arbetets museum
PRESSVISNING | I dag, på EWK:s födelsedag, är vi glada att avslöja årets EWK-pristagare: Ulf Lundkvist! Den 25 november tar den folkkäre tecknaren emot priset på Arbetets museum och inviger samtidigt sin nya separatutställning Det är kul att hålla på. Varmt välkomna på pressvisning torsdag 23 november kl. 10.00.
Ulf Lundkvist föddes 1952 i Norrköping, men växte upp i Stockholms södra förorter. Han är utbildad på Konstfack och gav ut sin första bok 1977 med skolkamraten Alf Tjällskog. Sedan dess har det blivit många fler böcker. Hans figurer i serien Assar har varit ett ständigt återkommande inslag i Dagens Nyheter sedan 1990.
Landsbygden, knegandet och fattigdomen
Numera är Ulf Lundkvist bosatt i Krokek utanför Norrköping och har gärna ett landsbygdsperspektiv i sina bilder. Han är hedrad över EWK-priset:
– Min berättelse har ett underifrånperspektiv och handlar i hög grad om landsbygden, knegandet och fattigdomen. Det är inspirerande, EWK tillhör min kulturella bakgrund. Jag blev lite överraskad över priset, tycker inte att jag jobbar med ren satir, men är samtidigt hedrad över utmärkelsen.
Lördag 25 november bjuds allmänheten in till dubbla festligheter på Arbetets museum. Då tar Ulf Lundkvist emot EWK-priset och inviger samtidigt sin nya separatutställning Det är kul att hålla på, med teckningar, skisser och måleri från sitt mångåriga konstnärskap.
”Det skenbart enkla är det svåraste”
Ulf har tecknat för pressen i hela sitt yrkesliv – direkt efter Konstfack började han arbeta för den då nystartade tidningen ETC. Sedan följde Galago och Dagens Nyheter. Han säger själv att han gör det som behöver göras i sammanhanget och att när en teckning väl är klar går han vidare med nästa. Några av hans favoriter, förutom EWK, är Tove Jansson och Magnus Bard.
– Tove Jansson lärde mig tidigt att det skenbart enkla är det svåraste. Jag gillar också Magnus Bard, hans sätt att kommentera vidgar vårt seende, säger Ulf.
Att EWK-juryn valt Ulf Lundkvist är ingen tillfällighet.
– Vi är många som i decennier följt och gillat Ulf Lundkvists särpräglade stil och figurer. Hans bilder handlar inte om de stora namnen i samhället, med de får oss att såväl skratta som att tänka till. Precis som vi gör när vi betraktar EWK:s satirer, säger Torbjörn Österholm, EWK-prisjuryns ordförande.
Juryns motivering lyder:
”Ulf Lundkvists särpräglade figurer kommenterar livets ganska hopplösa problem och händelser. Miljön är vardaglig, ofta framför korvkiosken eller vid köksbordet. Hans underifrånperspektiv får oss att såväl tänka till som att skratta. Precis som god satir ska fungera för att väcka gensvar hos publiken.”
Om EWK-priset
EWK-priset om 10 000 kronor instiftades år 2000 och delas i dag ut av EWK-sällskapet i samarbete med Fullersta Gård och Arbetets museum. Bland tidigare vinnare finns bland andra Liv Strömquist, Jonathan ”Zapiro” Shapiro och Robert Nyberg. Den 25 november tar Ulf Lundkvist emot priset på Arbetets museum i Norrköping. Samtidigt öppnar museet en ny separatutställning med hans bilder.
Läs mer om EWK-priset: www.arbetetsmuseum.se/utstallningar/politisk-illustration/ewk-priset
Pressvisning
Tid: Torsdag 23 november kl 10.00
Plats: Arbetets museum, plan 3
Ulf Lundkvist och intendent Carina Milde närvarar.
Föranmäl gärna närvaro med ett mail till anna.redmalm@arbetetsmuseum.se.
Prisutdelning och vernissage
Tid: Lördag 25 november kl 14.00
Plats: Arbetets museum, plan 3
Intendent Carina Milde hälsar välkommen följt av utdelning av EWK-priset. Ulf Lundkvist berättar om utställningen och sitt konstnärskap. Förfriskningar.
Kontakt
Ulf Lundkvist Ulf.lundkvist1@gmail.com
Carina Milde, intendent Arbetets museum, Tel: 011-23 17 15, carina.milde@arbetetsmuseum.se
Torbjörn Österholm, EWK-prisjuryns ordförande, tel: 070-209 24 32, Osterholmtorbjorn@gmail.com
Pressbilder
Se nedan eller besök vårt mediearkiv på MyNewsdesk. För pressfrågor, kontakta anna.redmalm@arbetetsmuseum.se.
Ämnen
Kategorier
Regioner
På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!