Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Ull & Lin i kreativt möte

Den 28 maj inviger vi utställningen Ull & Lin i kreativt möte på Arbetets museum i Norrköping. Björke Vävstuga och Östergötlands Ullspinneri fyller 30 år och firar med en gemensam utställning som lyfter fram hantverket och de naturliga materialen. Det är också en berättelse om skaparlust, vilja och entreprenörskap.

År 1981 startar två textila företag i Östergötland sin verksamhet. Gemensamt för dem båda är att människorna bakom drivs av en vilja att bygga upp, förvalta och utveckla kunskapen kring hantverk som håller på att försvinna. I utställningen skildras hur Björke Vävstuga växer ur ett hobbyintresse till att bli ett omtyckt besöksmål och ett produktivt väveri med sju anställda. På Östergötlands Ullspinneri är drivkraften att förvalta en hantverkstradition. Man köper maskinparken från ett nedlagt spinneri och lär sig den hårda vägen om hela processen från ull till färdigt garn. Exporten till Japan har på senare år öppnat helt nya möjligheter.

I utställningen Ull & Lin i kreativt möte är det de naturliga materialen och hantverkskunskapen som står i fokus. Lin och ull har använts av människor i alla tider. Materialen är miljövänliga, slitstarka och biologiskt nedbrytbara. De kräver inga kemikalier för att skötas och de ger både värme och svalka.

Med utställningen vill man ge kunskap om råmaterialen, men också uppmuntra besökare att släppa loss sin skaparkraft. I utställningen kan man broderiklottra, väva, sticka, virka, tova – och på så sätt också bidra till utställningens form och utseende. Under sommaren kommer dessutom museet att hålla workshops kring olika tekniker.

Utställningen är producerad av Arbetets museum i samarbete med Björke Vävstuga och Östergötlands Ullspinneri.

PRESSVISNING: torsdag 26 maj kl 13.
VERNISSAGE: lördag 28 maj kl 14.
UTSTÄLLNINGSPERIOD: 28 maj–30 oktober 2011
PRESSBILDER: finns att ladda hem på http://www.arbetetsmuseum.se under Press. Ingen kod behövs.

FÖR MER INFORMATION:
Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, tel 011-23 17 09, 0708-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

Annelie Egelin Tärning, projektledare Arbetets museum, tel 011-23 17 06, annelie.egelin@arbetetsmuseum.se Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

Britta Eriksson och Ylwa Källgren, Björke Vävstuga, tel 0122-200 02, bjorke@telia.com Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

Ulla-Karin Hellsten, Östergötlands Ullspinneri, tel: 0144-230 88 ulla-karin.hellsten@telia.com Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping