Följ Arbetets museum

​UNGAS BERÄTTELSER I NY UTSTÄLLNING

Pressmeddelande   •   Feb 24, 2016 16:53 CET

Hur känns det att bli utfryst? Vilka mekanismer ligger bakom? Och vad kan vi göra när vi har dömt orättvist? Med utgångspunkt i ungas berättelser utforskar utställningen Alla ska passa in relationen mellan gruppen och individen. I nio moduler får besökaren titta närmare på stereotyper om kropp, kön, klass, ålder, funktionshinder, åsikt, bakgrund, sexualitet och tro.

Utställningen handlar om paradoxen med vårt dömande. Å ena sidan måste vi döma varandra, eftersom ingen grupp kan fungera utan lagar, spelregler eller normer. Å andra sidan blir grupper snart outhärdliga ifall vi dömer för snabbt, för hårt eller utifrån föråldrade värderingar.

Med utgångspunkt i 40 olika berättelser skrivna av ungdomar runt om i Sverige, får besökaren sätta sitt dömande under en granskande lupp. Och fråga sig vad det kan ha för konsekvenser för andra människor.

Utställningen visas under perioden 27 februari-5 juni 2016 och är producerad av Studio Kobajagi och Arbetets museum med stöd av Allmänna arvsfonden.


PRESSINBJUDAN

Tisdagen den 1 mars genomför vi ett event för pedagoger på temat ”Allas lika värde”. Under eventet kommer Dragan Mitic att berätta mer om utställningen. Deltar gör även Mattias Kästel från Världskulturmuseet som tillsammans med vår museipedagog Louise Zejlon kommer att berätta mer om det pedagogiska konceptet som är framtaget för skolan för att möta läroplanens mål kring Allas lika värde, tolerans och demokrati.

Eventet för lärare börjar kl 16.00 och pågår fram till ca 17.00.

Niklas Cserhalmi, Museidirektör, tar emot media tillsammans med Dragan Mitic från klockan 15.30. Media är välkomna att stanna under hela, eller delar av eventet för lärare.


KONTAKTPERSONER

Dragan Mitic, Studio Kobajagi, 0737 55 83 55
Helena Karlsson, Arbetets museum, 0708 23 17 09

På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!