Gå direkt till innehåll
​UNGAS BERÄTTELSER I NY UTSTÄLLNING

Pressmeddelande -

​UNGAS BERÄTTELSER I NY UTSTÄLLNING

Hur känns det att bli utfryst? Vilka mekanismer ligger bakom? Och vad kan vi göra när vi har dömt orättvist? Med utgångspunkt i ungas berättelser utforskar utställningen Alla ska passa in relationen mellan gruppen och individen. I nio moduler får besökaren titta närmare på stereotyper om kropp, kön, klass, ålder, funktionshinder, åsikt, bakgrund, sexualitet och tro.

Utställningen handlar om paradoxen med vårt dömande. Å ena sidan måste vi döma varandra, eftersom ingen grupp kan fungera utan lagar, spelregler eller normer. Å andra sidan blir grupper snart outhärdliga ifall vi dömer för snabbt, för hårt eller utifrån föråldrade värderingar.

Med utgångspunkt i 40 olika berättelser skrivna av ungdomar runt om i Sverige, får besökaren sätta sitt dömande under en granskande lupp. Och fråga sig vad det kan ha för konsekvenser för andra människor.

Utställningen visas under perioden 27 februari-5 juni 2016 och är producerad av Studio Kobajagi och Arbetets museum med stöd av Allmänna arvsfonden.


PRESSINBJUDAN

Tisdagen den 1 mars genomför vi ett event för pedagoger på temat ”Allas lika värde”. Under eventet kommer Dragan Mitic att berätta mer om utställningen. Deltar gör även Mattias Kästel från Världskulturmuseet som tillsammans med vår museipedagog Louise Zejlon kommer att berätta mer om det pedagogiska konceptet som är framtaget för skolan för att möta läroplanens mål kring Allas lika värde, tolerans och demokrati.

Eventet för lärare börjar kl 16.00 och pågår fram till ca 17.00.

Niklas Cserhalmi, Museidirektör, tar emot media tillsammans med Dragan Mitic från klockan 15.30. Media är välkomna att stanna under hela, eller delar av eventet för lärare.


KONTAKTPERSONER

Dragan Mitic, Studio Kobajagi, 0737 55 83 55
Helena Karlsson, Arbetets museum, 0708 23 17 09

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping