Gå direkt till innehåll
Ursäkta röran – omställning pågår: Ny utställning om arbetslivets förändring och trygga arbetsplatser

Pressmeddelande -

Ursäkta röran – omställning pågår: Ny utställning om arbetslivets förändring och trygga arbetsplatser

Att våra jobb ständigt utvecklas kan både vara stimulerande och leda till stress och oro. Arbetets museum öppnar 22 september en utställning om vad vi kan lära av lyckade omställningar. När, var och varför vi jobbar har ändrats i grunden genom historien. Kunskaperna det gett kan vi använda för att bidra till positiv förändring på dagens arbetsplatser.

Arbetsmarknaden står aldrig stilla och nya branscher och yrken tillkommer hela tiden. Kraven ökar på att vi ska jobba snabbare, vara flexibla och lära oss nya saker. Samtidigt har arbetsgivare svårt att hitta rätt kompetens och få anställda att orka ett helt arbetsliv.

Arbetets museums nya utställning Ursäkta röran – omställning pågår tar avstamp hur vi lyckats hantera liknande utmaningar tidigare i historien. Stora grupper människor har gått från att jobba i lantbruket, via industrialiseringen och till dagens digitala kontor.

– Nästa steg med robotisering är bara i början av att förändra arbetsuppgifter och våra jobb. Vi berättar på ett lustfyllt sätt vad som går att lära av tidigare omställningar och hur dagens arbetsplatser kan bli trygga och hälsosamma i förändringen, säger Marinette Fogde, projektledare för utställningen och forskningschef på Arbetets museum.

Förutom en historisk tillbakablick får besökarna bland annat utforska sina kompetenser i Lärarummet, lära om innovativa arbetsplatser i Labbet, titta in i Samhällsapparaten, besöka Fikarummet för att upptäcka friskfaktorer och slutligen testa sina egna förändringsval i Tänk om-rummet.

Utställningen är framtagen tillsammans med arbetslivsforskare vid Linköpings universitet och en bred grupp aktörer på arbetsmarknaden. Lars Hallberg, vd för Omställningsfonden, är en av de som deltagit i projektgruppen:

– I framtiden kommer vi att behöva ställa om allt mer. Kanske inte bara byta jobb mitt i livet utan även byta yrke flera gånger. Men det finns bra stöd för omställning på svensk arbetsmarknad. Dessutom är vår erfarenhet att det nästan alltid blir väldigt lyckat i slutändan, även om många först är oroliga för att byta jobb, säger han.

Ett syfte med utställningen är också att erbjuda arbetsplatser workshops med museets pedagoger. Det ska ge inspiration och konkreta tips för att hitta friskfaktorer och inventera sin kompetens. Målet är att besökande grupper får med sig ökad förståelse och verktyg för att jobba vidare med förändring på sina arbetsplatser.

Utställningen visas på Arbetets museum 22 september 2017–6 maj 2018

---

PRESSINBJUDAN

Pressvisning genomförs onsdag den 27 september 2017 kl 10.00 på plan 2, Arbetets museum. Välkommen!

---

Om utställningen

Ursäkta röran – omställning pågår är producerad av Arbetets museum och Katapultkontoret. Representanter från HELIX, Linköpings universitet, LO, Svenskt Näringsliv, SKL, PTK, TRR Trygghetsrådet, Trygghetsfonden TSL, Trygghetsstiftelsen och Omställningsfonden har ingått i projektgruppen. Utställningen finansieras av AFA Försäkring.

Relaterade länkar

Ämnen


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping