Gå direkt till innehåll
Foto: Skansen, CC BY-SA. Redigerad av Arbetets museum.
Foto: Skansen, CC BY-SA. Redigerad av Arbetets museum.

Pressmeddelande -

Utrotningshotade ljud på Arbetets museum

Vår värld förändras i snabb takt och tystnad är något sällsynt. Vi har nästan alltid ljud omkring oss. Men hur ofta tänker vi på att ljuden förändras över tid? Om detta handlar EU-projektet Sounds of Changes, som har vernissage på Arbetets museum i Norrköping på lördag.

EU-projektet Sounds of Changes syftar till att samla in utrotningshotade ljud – ljud som håller på att förändras, eller kanske nästan har försvunnit. Arbetet började med ett projekt för att samla in enskilda ljud, som en tandläkarborr, ett ånglok eller en trampsymaskin, och fortsatte sedan med ett projekt där hela ljudmiljöer har samlats in – som ljudet av en demonstration eller vid en järnvägsstation.

I projektet medverkar Arbetets museum i Norrköping, Flygvapenmuseum i Linköping samt fyra ytterligare museer i Polen, Tyskland, Slovenien och Finland. Under två års tid har museerna samlat in utrotningshotade ljud till en databas, där ljuden är fria för alla att använda. Bland de som har jobbat med att donera ljud till projektet finns studenter vid Linköpings universitet.

Projektet har en angelägen uppgift i att samla utrotningshotade ljud och ljudmiljöer. Immateriellt kulturarv, som ljud, är ibland svårt att samla och greppa. Men det är en viktig pusselbit i förståelsen av vårt förflutna, säger Helena Törnqvist, arbetslivsintendent på Arbetets museum.

Sounds of Changes-databasen är kopplad till Europeana, den europeiska databasen som många samlingar är knutna till. Ljuden som finns i databasen har museikvalitet och kan användas av vem som helst utan kostnad – till utställningar, musikskapande eller något annat.

I projektet har vi diskuterat frågeställningar om ljud och kön – vem hörs i vårt samhälle? Finns det maskulina eller feminina ljud? Används ljud för att skapa makt? Vilka ljud tillåts i urban miljö och vilka är privata? Vad definieras som oljud?, säger Helena Törnqvist.

Projektet Sounds of Changes mynnar ut i olika utställningar på de museer runt om i Europa som deltagit. På Arbetets museum presenteras Sounds of Changes med en lekfull utställning i den nya utställningsytan Magasinet.

Det har varit oerhört givande att samarbeta med museerna i projektet. Jag är djupt imponerad över hur mycket vi tillsammans har åstadkommit! Många ambitiösa aktiviteter har organiserats under dessa två år som nu resulterar i olika utställningar på varje museum, säger Helena Törnqvist.

Projektet Sounds of Changes är finansierat med bidrag från EU Creative Europe 2017-2019. Museerna som deltar i projektet är: Muzeum Inżynierii Miejskiej (Polen), LWL-Industriemuseum (Tyskland), Technical Museum of Slovenia (Slovenien), The Finnish Labour Museum Werstas (Finland), Flygvapenmuseum (Sverige) samt Arbetets museum (Sverige).

Pressvisning

Pressvisning hålls 17 maj kl. 10.00 på Arbetets museum, plan 1. Tips: Samma dag hålls även pressvisning för Jan Jörnmarks fotoutställning Övergivna platser på plan 7, kl. 11.00. Pressmeddelande

Varmt välkomna!

Pressbilder

Vernissage

Vernissage hålls 18 maj kl. 14.00 på Arbetets museum, plan 1. Vernissagen hålls som en del av heldagsevenemanget Gömt & glömt, läs mer om det här.

Facebookevenemang för Gömt & glömt

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping