Pressmeddelande -
Utställning om storstrejken 1909 på Arbetets museum
Den 25 augusti invigs utställningen Storstrejken 1909 på Arbetets museum i Norrköping. I augusti är det 100 år sedan den största strejken i Sveriges historia bröt ut. Storstrejken 1909 skakade ett Sverige som led av en djup lågkonjunktur med konkurser, avskedanden av anställda, kortad arbetstid och lägre löner. Som mest var 80 000 arbetare lockoutade och 220 000 ute i strejk.
Fokus i utställningen på Arbetets museum är vad som hände i Norrköping under konflikten. När arbetarsidan SAF i slutet av juli 1909 beslutade om en riksomfattande storlockout efter en rad mindre konflikter var Svenska Textilarbetareförbundet ett av de förbund som drabbades. I Norrköping låg arbetet inom textilindustrin helt nere sedan arbetarna svarat på lockouten med en landsomfattande storstrejk. Även grovarbetare och kommunalarbetare i hamnen, på brädgårdar, inom verkstadsindustrin, renhållning, kolkörning och gatuanläggning anslöt sig till de strejkande skarorna. Under konflikten låg Norrköping klart över riksgenomsnittet när det gällde andelen strejkande arbetare.
I Norrköping samordnades strejken av ett strejkutskott där Anna Särström var den enda kvinnan. Utskottet bestod av representanter för stadens olika fackföreningar och hade till uppgift att under strejken sköta administrationen, dela ut livsmedel till strejkande och anordna möten och underhållning i Folkets park.
Anna Särström (1873-1954) var en av de fackliga pionjärerna i Norrköping. Hon började som väverska när hon var fjorton år gammal och deltog som sjuttonåring i väverskestrejken i Norrköping. Hon deltog aktivt i bildandet av avdelning 7 (Norrköpings bomullsväverskors fackförening) och blev förenings första ordförande.
Föredrag i samband med vernissagen 25 augusti kl 18: Historien upprepar sig
Dagens situation påminner på många sätt om den 1909. Vad kan vi lära av historien? Lars Ilshammar, historiker och chef för Arbetarrörelsens bibliotek och arkiv, berättar om storstrejken och drar paralleller med situationen i dagens Sverige.
PRESSVISNING: tisdag 25 augusti kl 16.
Torsten Nilsson, producent för utställningen, och Lars Ilshammar medverkar.
VERNISSAGE och PROGRAM: tisdag 25 augusti kl 18. Lars Ilshammar, historiker och chef för Arbetarrörelsens bibliotek och arkiv, medverkar
UTSTÄLLNINGSPERIOD: 25 augusti-25 november 2009
PRESSBILDER: finns att ladda hem på www.arbetetsmuseum.se under Press. Ingen kod behövs.
FÖR MER INFORMATION:
Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, 011-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se
Torsten Nilsson, arbetslivsintendent Arbetets museum, tel 011-23 17 26, torsten.nilsson@arbetetsmuseum.se