Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Utställningar väcker frågor om schabloner

Två av sommarens nya utställningar på Arbetets museum ägnas åt hur bilden påverkar såväl vuxna som barn. Med lekfullhet och allvar skärskådas bilderböcker för barn och politiska illustrationer i dagstidningar.

Vi möts hela tider av bilder i vår vardag, kanske nu mer än någonsin när sociala medier blixtsnabbt förmedlar inblickar i andras liv och upplevelser. Familjeutställningen Det var en gång… lyfter fram barnboksillustratörerna Gunna Grähs, Pija Lindenbaum och Lovisa Lesse som i sina bilderböcker valt bort allmänna schabloner och stereotyper och i stället visar verklighetsnära karaktärer. Här kan besökarna vandra runt i olika rum och bygga lego med UppfinnarJohanna, klä ut sig med Kenta och Lill-Zlatan eller ta en fika med Tutu och Tant Kotla. Texterna vänder sig i förstone till barn. I anslutning finns också en avdelning som byggts i samarbete med niondeklassare på Enebyskolan i Norrköping som en del av ett litterärt Skapandeskola-projekt.

Även i utställningen Det egna ansvaret i EWK-museet Centrum för politisk illustrationskonst utmanas bilder som konserverar förutfattade meningar om människan. I centrum står satirteckningar inom dagspress, en genre som delvis bygger på stereotyper. Frågan ställs hur satirtecknaren kan arbeta med att avbilda personer, roller och grupper för att undvika en människosyn som inte förmedlar allas lika värde. Den norska satirtecknaren Siri Dokken, som belönats med EWK-priset, visar egna bilder för att åskådliggöra hur hon tänker kring användandet av stereotyper i sitt arbete. I utställningen får besökaren också ta del av Bildskolan av Joanna Rubin Dranger, professor på Konstfack, som gör en historisk exposé över den rasistiska stereotypens historia. 

Utställningarna pågår 28 juni – 23 november.

VÄLKOMMEN PÅ PRESSVISNING:

När: Torsdagen 26 juni kl 10

Var: Arbetets museum, plan 2 (entréplanet)

Medverkande: Carina Milde, intendent EWK-museet Centrum för politisk illustrationskonst, Johanna Haverlind, utställningschef Arbetets museum


FÖR MER INFORMATION:

Carina Milde, intendent, carina.milde@arbetetsmuseum.se, tel: 073- 357 17 15

Johanna Haverlind, utställningschef, johanna.haverlind@arbetetsmuseum tel: 070 – 623 17 42

Arbetets museum har det nationella uppdraget att skildra människors arbete, liv och villkor i sin verksamhet. I museets utställningar, seminarie- och programverksamhet vill museet väcka frågor för att få igång diskussioner och vara en del i den samtida debatten.


Ämnen

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

 

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping