Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Världens mitt finns inte på kartan

Den 9 april invigs utställningen Världen mitt finns inte på kartan på Arbetets museum i Norrköping. Utställningen är producerad av Arbetets museum och författaren Göran Odbratt i samarbete med Sida. Utställningen bygger på barns egna uttryck, bilder och tankar om sina liv på barnhem och institutioner i Ryssland, Litauen och Sverige. Barnens bilder ramas in av Göran Odbratts texter och foton av fotograferna Kent Klich och Lars Tunbjörk.

Utställningen Världen mitt finns inte på kartan grundar sig på en reserapport med samma namn. I den speglar författaren Göran Odbratt tillsammans med fotografen Kent Klich vad som har hänt efter tio års samarbete mellan Sverige och Litauen, Kirgizistan och Ryssland kring omhändertagande av barn.

Inför utställningen har Göran Odbratt återvänt till barn på institutioner och barnhem nu i Ryssland och Litauen, men även i Sverige. Han har arbetat med barnen i enkla bildverkstäder. Barnen ger uttryck för sina berättelser och tankar om ett hem, om kärlek, rädsla, relationer och vuxnas närvaro i främst foto, men även i tecknade och målade bilder och till viss del text. I projektet har fotograferna Kent Klich och Lars Tunbjörk medverkat och i utställningen ingår även bilder av dem båda.

-       Den här utställningen är extra aktuell i ljuset av Vanvårdsutställningen som just nu genomförs i Sverige och de krav på kompensation och ursäkter som kommer fram. Institutioner för barn har varit, och är fortfarande på många håll, slutna världar. Barn riskerar att fara illa utan att omvärlden ens vet om det. Barns rätt att komma till tals och få sina röster hörda måste respekteras. Utställningen är ett sätt att visa att barn kan, vill och vågar om de får möjlighet att bli sedda och hörda, säger Göran Odbratt.

I anslutning till utställningen arrangeras den 8 april ett seminarium om ansvarsfrågor och barns rättigheter i samband med omhändertagande på Arbetets museum i Norrköping. Här medverkar representanter från de medverkande institutionerna i Ryssland, Litauen och Sverige.

Efter visningsperioden på Arbetets museum i Norrköping fortsätter utställningen till Ryssland och därefter vidare på turné runt om i Sverige.

VERNISSAGE: lördag 9 april kl 14
UTSTÄLLNINGSPERIOD: 9 april–16 oktober 2011
PRESSBILDER: finns att ladda ner på http://www.arbetetsmuseum.se/ under Press. Ingen kod behövs.
FÖR MER INFORMATION:
Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, tel 011-23 17 09, 0708-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se bokningar av intervjuer
För
med dem som står bakom utställningen eller få prata med barnen om deras deltagande i projektet, kontakta Sidas presstjänst, tel 08-698 55 55, press@sida.se

Ämnen

Taggar

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Presskontakt

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09