Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Världspolitiska giganter i EWK-museet under hösten

Staffan Heimerson – tidningskollega, vän och svärson – väljer sina tolv EWK-favoriter till EWK-galleriet. Utställningen Om jag finge välja … bjuder på tolv skarpa karikatyrer där vännerna och kollegorna EWK och Staffan Heimerson tolkar sin samtids världspolitiska giganter.

”En karikatyr är ingen vrångbild, den är sannare än verkligheten” är EWK:s egna ord om sina teckningar.
I utställningen Om jag finge välja… möter vi bland andra Muammar al-Gaddafi och Hosni Mubarak, två brännande aktuella diktatorer, som flankeras av de oförglömliga Margaret Thatcher, Olof Palme och Mao Zedong. Utställningen visas fram till 15 april 2012.

Staffan Heimerson var EWK:s kollega, vän och svärson och de hade ett mycket nära förhållande. De arbetade, reste och gjorde böcker tillsammans.  En av dessa böcker är Världens store som kom ut i två versioner, en 1975 med dåtidens mest kända storpotentater och en 1987 där persongalleriet fick sig en uppfräschning utifrån det förändrade världspolitiska läget. I de två volymerna av Världens store samsas EWK och Staffan Heimerson med sina vassa journalistiska pennor, den ena som träffsäker karikatyrtecknare och den andra som utrikeskorrespondent.

Staffan Heimerson är född 1935. Han betecknar sig själv som ”reporter sedan åttaårsåldern” och har sedan 1960 rapporterat från mer än 140 länder världen över, huvudsakligen som utrikeskorrespondent och redaktör för utrikesredaktionen på tidningen Aftonbladet. Han har sett de flesta av de världens store som finns med i böckerna med samma namn och har intervjuat ett flertal av dem.  Trots att han nått pensionsåldern så är han fortfarande mycket aktiv som skribent och föredragshållare. Så sent som i somras lämnade han hemmet i Frankrike för att skriva för Aftonbladets webbredaktion.

VÄLKOMMEN TILL PRESSVISNING
Fredag 21 oktober kl 10 i EWK-museet
EWK-museets intendent Carina Milde guidar runt i den nya utställningen
Pressbilder finns att ladda hem på http://www.arbetetsmuseum.se under Press/Pressbilder

För den som vill lära känna EWK lite bättre finns under hösten möjlighet att se Curt Strömblads dokumentär EWK - Ewert Karlsson, tecknare i EWK-museet.
7 november–1 januari 2012 visar EWK-museet även den unika dokumentären om EWK som producerades av Curt Strömblad för Sveriges Television 1972. Filmen skildrar bondsonen Ewert Karlssons väg från Mogata socken i Östergötland till internationellt erkänd politisk illustratör under signaturen EWK. I filmen får vi även möta några av EWK:s kollegor, bland andra tidigare chefredaktör Gunnar Fredriksson och journalisten Dieter Strand, båda verksamma på tidningen Aftonbladet. 

FÖR MER INFORMATION:
Carina Milde, intendent EWK-museet, 011-23 17 15, carina.milde@arbetetsmuseum.se

Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, 011-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping