Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Var går gränsen? ­om alkohol, arbetsliv och ansvar

Vernissage 29 september Fredagswhiskyn, lördagsvinet, sillsupen, bröllopschampagnen – alkohol har sin givna plats i de flestas liv. Oftast förknippar vi den med fest, högtid och traditioner. Men när vinglaset är ett faktum varje dag, och whiskyflaskan ligger öppnad i skrivbordslådan på jobbet - då har festen slutat för länge sedan. Arbetets museum i Norrköping bygger tillsammans med Systembolaget en utställning om alkohol, arbetsliv och ansvar. Utställningen invigs den 29 september och kommer efter visningsperioden i Norrköping även att turnera i landet. Alkohol är spännande, lustfyllt och dödligt farligt. Denna dubbelhet finns med överallt där alkohol förekommer. Alkohol är inget vi behöver utan något vi lär oss använda. Det är socialt att dricka och ingår i vår kultur – hur många är det inte som upplevt sin första fylla på studentfesten? - Med utställningen vill vi få besökaren att reflektera över sitt eget och andras förhållningssätt till alkohol. När går man över gränsen? Vem sätter gränsen?, säger producent Lars Bergwall. Under den senaste tioårsperioden har handeln med alkohol förändrats dramatiskt i Sverige. Debatten inom EU visar att det är stor skillnad mellan de olika medlemsländernas syn på alkoholfrågan. Vissa länder betraktar alkohol som en jordbruksprodukt och en handelsvara, medan andra länder, bland annat Sverige, ser alkohol som en folkhälsofråga. De utökade införselkvoterna har medfört större tillgänglighet och utbud för individen, och samtidigt sämre möjligheter för samhället att påverka konsumtionen genom reglering. Det har skett en förskjutning av ansvaret från samhället till individen. Samtidigt är alkoholrelaterade problem stora ute i arbetslivet, och det är ofta på jobbet ett missbruk uppdagas. I utställningen ligger fokus på hur vår dryckeskultur ser ut, hur alkoholpolitiken har förändrats över tid, och hur alkohol påverkar arbetslivet. Ansvarsfrågan löper som en röd tråd genom hela utställningen. Utställningen Var går gränsen? om alkohol, arbetsliv och ansvar produceras av Arbetets museum i samarbete med Systembolaget. Den bygger på utställningen Systemet i nöd och lust? som producerades av Nordiska museet i samarbete med Systembolaget. FÖR MER INFORMATION: Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, 011-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se Niklas Cserhalmi, projektledare Arbetets museum, 011-23 17 03, niklas.cserhalmi@arbetetsmuseum.se Lars Bergwall, producent Arbetets museum, 073-637 97 15, lars.bergwall@arbetetsmuseum.se Björn Rydberg, presschef Systembolaget, 08-503 310 25, bjorn.rydberg@systembolaget.se Ulrika Östlund, projektledare Systembolaget, 08-503 327 44, ulrika.ostlund@systembolaget.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping