Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Var går gränsen? Om alkohol, arbetsliv och ansvar

Lördagen den 29 september invigs utställningen Var går gränsen? Om alkohol, arbetsliv och ansvar på Arbetets museum i Norrköping. Utställningen produceras i samarbete med Systembolaget och kommer att gå på turné till bland annat Malmö och Örnsköldsvik under 2008 och 2009. Utställningen fokuserar på ansvarsfrågan. Vilket ansvar har vi som individer att sätta gränser för vår alkoholkonsumtion? När ska man gripa in som arbetskamrat/arbetsgivare? På vilket sätt sätter samhället gränser? Målet med utställningen är att få igång samtal och diskussioner om vår egen och andras relation till alkohol. Det är fest när man stiger in i utställningen. Midsommar, studentfest, bröllop – i livets flesta fester ingår alkohol. Det är socialt att dricka. Det är ofta i tonåren vi lägger grunden för vår alkoholkonsumtion. Intervjuer med en polis och en socionom, två yrkesgrupper som möter alkoholens destruktiva sidor, ger andra bilder och perspektiv på alkoholens roll i våra liv. Under den senaste tioårsperioden har handeln med alkohol förändrats dramatiskt i Sverige. De utökade införselkvoterna har medfört större tillgänglighet och utbud för individen, och samtidigt sämre möjligheter för samhället att påverka konsumtionen. I utställningen finns en historisk tillbakablick på Systembolagets roll i ansvarsfrågan. Här blir det tydligt att det har skett en förskjutning av ansvaret från samhället till individen. Men fortfarande är det solidariska ansvaret viktigt. Vad betyder det idag? I utställningen möter besökaren också Gunnel, Anders och Johan. Eller rättare sagt, man får träda in i deras arbetsrum. Med hjälp av anteckningar i kalendrar, inspelade telefonmeddelanden, föremål med mera får besökaren själv skapa sig en bild av vilken relation personerna har till alkohol. Utställningen Var går gränsen? Om alkohol, arbetsliv och ansvar produceras av Arbetets museum i samarbete med Systembolaget. Den bygger på utställningen Systemet - i nöd och lust? som producerades av Nordiska museet i samarbete med Systembolaget. PRESSVISNING: torsdag 27 september kl 10. Producent Lars Bergwall visar utställningen. Anitra Steen, vd Systembolaget, medverkar. VERNISSAGE: lördag 29 september kl 14. Systembolagets vd Anitra Steen inviger. UTSTÄLLNINGSPERIOD: 29 september – 24 februari 2008 PRESSBILDER: finns att ladda hem på www.arbetetsmuseum.se under Presstjänst. Ingen kod behövs. FÖR MER INFORMATION: Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, 011-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se Niklas Cserhalmi, projektledare Arbetets museum, 011-23 17 03, niklas.cserhalmi@arbetetsmuseum.se Lars Bergwall, producent Arbetets museum, 073-637 97 15, lars.bergwall@arbetetsmuseum.se Björn Rydberg, presschef Systembolaget, 08-503 310 25, bjorn.rydberg@systembolaget.se Ulrika Östlund, projektledare Systembolaget, 08-503 327 44, ulrika.ostlund@systembolaget.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterade event

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping