Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Vem stökar i mitt kök? – Om hem, åldrande och äldreomsorg

Den 8 april öppnar Arbetets museum en utställning med ett ständigt aktuellt ämne som berör alla människor – åldrande och äldreomsorg. I samarbete med ett flertal fackförbund och Linköpings universitet vill museet genom denna egenproducerade utställning skapa en neutral mötesplats där alla berörda kan mötas för samtal och utvecklande samarbete. Mycket har hänt inom äldreomsorgen under de senaste trettio åren. Med ett ökat omvårdnadsbehov i hemmet förändras inte bara vardagen för många äldre utan även arbetet och arbetssituationen för vårdanställda. Media ger sin bild av de äldres situation i dagens samhälle genom stora rubriker som skriker om vanvård, tristess och undernäring. Arbetets museum vill med utställningen Vem stökar i mitt kök? tränga bakom dessa rubriker och skapa diskussioner om dagens och framtidens äldreomsorg ur vårdtagarnas och vårdpersonalens perspektiv. Alla berörs vi av denna fråga på ett eller annat sätt, oavsett var vi befinner oss i livet. En av de centrala frågeställningarna i projektet är hur hemmet och vårdarbetet ömsesidigt påverkas av att vården förläggs till hemmiljön. Vad händer när den äldre, vård- och omsorgspersonalen och den anhörige möts? Hur reagerar en människa när man plötsligt möter främmande människor stökandes i sitt eget kök? En annan fråga gäller hur hemmet förändras under livsloppet? Vad betyder hemmet för människor i tider av omställning? Är anpassningen av hemmet och dess utformning ett sätt att möta och förhålla sig till och klara av en ny situation och nya skeden i livet? Utställningen presenterar inga färdiga svar eller lösningar, utan syftar i att utgöra en plattform för debatter och samtal kring dessa frågor. Utställningen är ett samarbetsprojekt mellan Arbetets museum, Kommunal, Linköpings universitet (Tema Äldre och Åldrande samt Institutionen för Vård och Välfärd), SKTF, Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter, Trygghetsfonden samt Vårdförbundet. PRESSVISNING: torsdagen den 6 april kl 10, representanter för de samverkande parterna närvarar VERNISSAGE: lördagen den 8 april kl 13-16 UTSTÄLLNINGSPERIOD: 8 april 2006–april 2007 PRESSBILDER: Kontakta informationschef Therése Eklöf enligt nedan MER INFORMATION: informationschef Therése Eklöf, 011-23 17 09, 0708-23 17 09 therese.eklof@arbetetsmuseum.se, Projektledare Torsten Nilsson, 011-231726, torsten.nilsson@arbetetsmuseum.se ARBETETS MUSEUM Laxholmen 602 21 Norrköping. Tel 011-18 98 00. Fax 011-18 22 90. www.arbetetsmuseum.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterade event

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping