Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

White Mining

Lördagen den 23 februari invigs utställningen White Mining på Arbetets museum i Norrköping. Fotograf Colin Robins har rest i tre världsdelar och följt marmor, kaolin och talk – den vita gruvdriften – från utvinningsplatser till industriell produktion. Colin Robins, dokumentärfotograf och lärare i Cornwall, har i tre år följt vita mineraler som marmor och kaolin från brytning till industriproduktion och konsumtion. Trots att den vita gruvdriften håller en ganska låg profil, jämfört med till exempel kol- eller metallgruvdrift, är de produkter som utvecklas ur de vita mineralerna vardagsmat för oss alla. De används som komponenter i målarfärg, byggnadsmateriel, i papper, tandkräm, katalytiska avgasrenare, blöjor, skosulor, VVS-produkter, förpackningar m m. Råvarorna tvättas, skyfflas, grävs eller sprängs från marken, ofta i öppna dagbrott, runt om i världen. De vita mineralerna har fört Colin Robins från dagbrottet i Cornwall till Kina, Brasilien, USA, Ukraina, Belgien, Italien och Sverige. Colins bilder skildrar arbetsmiljöerna, människorna som arbetar där och hur gruvindustrin påverkar landskap och natur. Om fotografen Colin Robins verkar mest regionalt i Cornwall och arbetar med både dokumentärfotografi och porträtt. White Mining är det största internationella projekt han har genomfört. Utställningen har tidigare visats på Sundsvalls museum. PRESSVISNING: torsdag 21 februari kl 10. Fotograf Colin Robins medverkar. VERNISSAGE: lördag 23 februari kl 14. Fotograf Colin Robins medverkar. UTSTÄLLNINGSPERIOD: 23 februari-18 maj 2008 PRESSBILDER: finns att ladda hem på www.arbetetsmuseum.se under Presstjänst. Ingen kod behövs. FÖR MER INFORMATION: Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, tel 011-23 17 09, 0708-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se eller Kerstin Ullström Elam, intendent Arbetets museum, tel 011-23 17 06, kerstin.elam@arbetetsmuseum.se ARBETETS MUSEUM Laxholmen 602 21 Norrköping. Tel 011-18 98 00. Fax 011-18 22 90. www.arbetetsmuseum.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping