Gå direkt till innehåll
Foto: Karina Turok
Foto: Karina Turok

Pressmeddelande -

​Zapiro är 2016 års EWK-prisvinnare

Efter att 2015 ha utdelat EWK-priset till en internationellt etablerad politisk illustratör tar EWK-sällskapet och Dagens Arbete klivet vidare ut på den globala arenan. 2016 års EWK-pris tilldelas den sydafrikanska tecknaren Jonathan ”Zapiro” Shapiro. Ännu en gång delas priset ut på EWK-museet Centrum för politisk illustrationskonst vid Arbetets museum i Norrköping.

“I am overwhelmed! If ever something came out of the blue, this is it. That my work in South Africa’s tumultuous political terrain has been noticed halfway across the world in Sweden is a wonderful surprise. And on top of this, to receive an award associated with EWK, one of my cartooning heroes since I discovered his work while still a teenager, is a great honor”, säger Zapiro.

Som ett led i Arbetets museums uppmärksammande av ”Fritt ord 250” - Sveriges tryckfrihets- och offentlighetsprincips 250-årsjubileum, blir samarbetet med Zapro en konkret berättelse om satiren som säkerhetsventil i ett demokratiskt samhälle. För likt EWK, är Zapiro en av de satirtecknare som är mest spridda och uppmärksammade i världen. Hans kamp för att upprätthålla den demokratiska grunden i Sydafrika har gjort att han vid ett flertal tillfällen stämts och dömts för förtal i hemlandet Sydafrika. Trots det fortsätter Zapiro oförtrutet sin kamp för satiren som kritiskt granskande röst i massmedia, något som EWK-prisjuryn poängterar i sin motivering:

”I varje samhälle krävs det sanningssägare oavsett politiskt system. Det är sällan en lätt position att inta, något Jonathan ”Zapiro” Shapiro i Sydafrika fått känna på under drygt 30 år som politisk illustratör. Han har fått ta emot ständiga hot och stämningar från sitt lands regering.

Med sin respekterade röst som värnare av demokrati och yttrandefrihet ger Zapiro sitt stöd också till kollegor runt om i världen som drabbas av sina regimers inskränkningar. Nu senast i en appell tillsammans med The Mail & Guardian och PEN International för den avskedade kenyanska kollegan Godfrey ”Gado” Mwampembwa.

Med orädd hållning fortsätter Zapiro att med sina skarpt upplysande och avslöjande teckningar väcka respekt hos medborgare, störa maktmissbrukare och värna Sydafrikas moderna författning, där yttrandefrihet och pressfrihet utgör viktiga byggstenar. Detta och mycket mer gör Zapiro till en av världens främsta politiska illustratörer och en förebild i EWK:s anda.”

Zapiro anländer tillsammans med sin hustru Karina Turok till Sverige för att den 8 oktober motta priset och delta i invigningen av en separatutställning med Zapiros satirteckningar som öppnas i EWK-museet Centrum för politisk illustrationskonst samma dag. Deras besök fylls av ett flertal evenemang där workshops och föreläsningar vid Linköpings universitet och Södertörns högskola, utställning vid Fullersta gård i Huddinge leder fram till ett framförande på fredskonferensen Om sanningen ska fram – yttrandefrihet som förutsättning för demokrati och fred som arrangeras av Yennenga Progress, Arbetets museum och Södertörns Högskola den 14 oktober 2016.

Jonathan “Zapiro” Shapiro, född 1958, genomgick arkitektutbildning vid University of Cape Town, Sydafrika, värnplikten, aktivism, internering och ett Fulbright Scholarship som tog honom till New York innan han etablerade sig som Sydafrikas mest kända och prisbelönta satirtecknare. Förutom att tidigare ha tecknat för ett flertal oberoende tidningar, däribland Sowetan så är han stadig vid Mail & Guardian sedan 1994, Sunday Times sedan 1998 och The Times sedan 2009. Hans renommé är stort. Förutom en rad nationella oh internationella utmärkelser har han två hedersdoktorat, har omskrivits som en av Afrikas mest inflytelserika personer av magsinet Jeune Afrique 2011 och av Londonbaserade New African magazine 2014. 2013 uppmärksammades han som en av 100 “World Class South Africans” av City Press.

EWK-priset på 10 000 kronor delas ut av EWK-sällskapet som bildades 1993. Helle Klein, chefredaktör/VD för Dagens Arbetet och EWK-sällskapets nytillsatta ordförande Lars-Olof Johansson kommer att delta vid prisutdelningen.

PRISUTDELNING: lördag 8 oktober kl.14.00, Arbetets museum.

PRESSBILDER: finns att ladda hem på vår hemsida: http://www.arbetetsmuseum.se/press/pressbilder/. Om du har frågor om bilderna, vänd dig till Helena Karlsson, Kommunikationschef, Arbetets museum, helena.karlsson@arbetetsmuseum.se.

FÖR MER INFORMATION:

Jonathan ”Zapiro” Shapiro, pristagare, zapiro@zapiro.com

Torbjörn Österholm, EWK-sällskapet, 08-588 367 39, torbjorn.osterholm@minnenasjournal.nu

Carina Milde, intendent, EWK-museet, 0733-57 17 15, carina.milde@arbetetsmuseum.se  

Ämnen

Kategorier


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping